Заседава съда по делото срещу българските гранични полицаи в Турция

NetNews

В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе поредно заседание по делото срещу 4-мата български гранични полицаи, които са обвинени за смъртта на турски бракониер през 2008-а година, предаде БНР.

Делото срещу тях в Турция беше заведено през 2019-а година.

На делото ще бъдат представени документи по съдебната поръчка на Турския наказателен съд, която частично е била изпълнена от Бургаския районен съд, каза турският адвокат, който защитава правата на българските гранични служители – Джошкун Молла:

"Има отговор от българския съд за частично изпълнение на съдебната поръчка. Ще научим какво ще реши съдът."

Бургаските магистрати отказаха да предоставят биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци на бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. От българска страна са изпратени само справки, че граничните полицаи са неосъждани.

На днешното заседание адвокат Молла отново ще настоява турският съд да се откаже от искането за екстрадиция на българските граничари с мотив, че е неоснователно. По делото предстои да се направи превод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отиде си Джон Лоутън

Още една от любимите на българите рок звезди премина в отвъдното. На 29 юни е починал Джон Лоутън. Новината бе потвърдена от официалния сайт на Uriah Heep – групата, с която най-често се свързваше вокалистът, заменил за три незабравими студийни албума друга покойна легенда на състава – Дейвид Байрън. "С […]