Затлъстяването влошава качеството на сперматозоидите

NetNews

Затлъстяването e причина за влошаване на качеството на мъжките полови клетки, установи американско проучване, предава БТА.

При възрастните мъже с наднормено тегло се наблюдават повече негативни промени при сперматозоидите, отколкото при тези, които се придържат към нормалните за ръста си килограми. Според молекулярни биолози от университета в щата Юта това означава, че половите им клетки са по-малко здрави и това може да е причина за репродуктивни проблеми.

По-възрастните мъже с индекс на телесна маса – съотношението между килограмите и ръста – над 30 имат доста ограничена способност да образуват сперматозоиди, показват данните. Тези с показател под 27 обаче имат полови клетки с малко молекулярни промени, които ги различават от пробите, взети от по-млади участници в проучването, обясняват специалистите.

Когато индексът на телесна маса е между 19 до 25 се смята, че хората са с нормално тегло. При показател между 25 до 30 се счита, че килограмите са наднормени. Надвишилите 30 са определяни като затлъстели.

Според данните на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ около 40 процента от възрастните хора в страната отговорят на критериите за затлъстяване. Повечето проучвания показват, че броят на сперматозоидите при мъжете достига своя пик, когато те са на около 17 години и започва да намалява на 40 години.

В изследването си американските учени са използвали генетично секвениране, за да профилират повече от 44 000 клетки от проби на четирима млади мъже на възраст от 17 до 22 години и на осем по-възрастни – на 60 и повече години. При пробите от по-младите мъже не се наблюдават молекулярни признаци на стареене или нарушена способност да произвеждат сперматозоиди. При тези от по-възрастните има малки промени, които специалистите отдават на възрастта. Подобни промени, както и по-малък брой сперматозоиди, са установени при мъжете, които отговарят на критериите за затлъстяване, обясняват авторите на изследването Брадли Кернс и Цзинтао Го.

Необходими са по-мащабни проучвания, за да се потвърдят резултатите и да се установи потенциалната роля на диетата, физическата активност, заболявания като диабет и други върху качеството на сперматозоидите, обясняват специалистите.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието „Дивелъпмънт сел“.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джо Байдън нарече кризата в Украйна "повратна точка в историята"

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че кризата в Украйна е повратна точка в историята Президентът на САЩ Джо Байдън по време на пътуване до завод в Алабама, който произвежда противотанкови ракетни системи Javelin за Украйна, нарече кризата в Украйна повратна точка в историята. Това съобщава РИА Новости. Според Байдън […]