Захариева: ГЕРБ не се страхува от избори, по което и да е време

NetNews

Всеки президент, преди да насрочи датата за изборите, извършва консултации с партиите. Надяваме се и Радев да го направи. Ние не се притесняваме кога ще са изборите. В крайна сметка това са избори за парламент и е редно да се спази както добрия тон, така и регламента. Не се страхуваме от избори, по което и да е време. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на „Неделята на NOVA”.

Тя е на мнение, че по отношение на политиката към Република Северна Македония партиите имат национално съгласие. Тя спомена декларацията, която бе подкрепена от всички партии в парламента. На срещите със специалния пратеник на Северна Македония всички представители на политическите сили у нас са „говорили в един глас”, подчерта вицепремиерът.

„Ако постигнем съгласие със Северна Македония, имаме напредък, разберем се за преговорната рамка, българското правителство може да каже да и пет дни преди изборите”, каза още Захариева. И припомни, че това, което се изисква от западната ни съседка, е да спазва преговорната рамка и точките от нея.

„Започна стъпка по стъпка да се спира изпълнението на редица разпоредби от този договор. България го изпълнява и е готова да го изпълнява. Работим по пътна карта за следващото заседание на междуправителствената комисия. Българската позиция е постоянна и не се променя. Много ми се иска и там да има устойчивост по отношение на България”, каза външният ни министър.

Тя спомена, че има подозрения кои „поръчва” спекулациите в Северна Македония, които изглеждали организирани. Много често в северномакедонски издания се наблюдавала дезинформация или откровени лъжи.

„Те много добре знаят какви са нашите проблеми с тях. Звучи много неевропейски. Германия е председател, нормално е да следват своя план. Разбирам, че проблемите не са лесни за обяснение. С Гърция нямаше само проблем с името, те имаха проблем и с общата история. Ние ще отговаряме с истината на дезинформацията”, заяви Захариева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Швейцария стартира нов мегапроект

Пътнически влакове започнаха редовно движение през новия алпийски тунел, съобщи ТАСС. Новият тунел се казва Ченери. Новината беше потвърдена от министерството на енергетиката в Швейцария. Стартират редовни маршрути през тунела. Смята се, че това е нова зора ера за европейската мобилност. Президентът приветства откриването с обръщение. Симонета Сомаруга отправи благодарности […]