Захарова с тежко обвинение към Шолц

NetNews

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече плагиатство изказването на германския канцлер Олаф Шолц, че светът става все по-многополюсен и изисква повече многостранно международно сътрудничество. „Чисто плагиатство. Или по-лошо, неразбиране на баналното“, написа Захарова в канала си в Telegram.

Повод за коментара бяха думите на германския политик, който в изказването си на Икономическия форум в Давос каза: „Когато осъзнаем, че нашият свят става многополюсен, това трябва да ни тласне към още по-голямо международно сътрудничество. В контекста на многополярността, много добри приятели един за друг, международните партньори искат повече политическо влияние в съответствие с нарастващото им глобално влияние.“

Според Захарова, още при Евгений Примаков, който постъпи във външното министерство през 1996 г., изхожда от разбирането, че светът става многополюсен за разлика от биполярната система от Студената война. „Това разбиране, по предложение на Е. М. Примаков, беше отразено във външнополитическата концепция от 2000 г. и от този момент стана наша отправна точка по отношение на изграждането на международни отношения“, обясни дипломатът.

Тя добави, че Сергей Лавров е говорил и продължава да говори за многополярността, полицентричността на света всяка година на поста руски външен министър вече 15 години.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От КЕВР са готови да въведат блок тарифи за парното, тока и водата

„България ще има сигурност и яснота, когато има друг дългосрочен договор – било за втечнен газ, било за алтернативен доставчик. Да купуваме на спот пазарите – месец за месец и ден за ден, това е най-скъпата цена. Българският потребител и КЕВР няма да имат яснота, докато не бъдат сключени такива […]