Защо ви боли вратът, когато правите планк?

AdminNetNews

Планк е упражнение, което може да се изпълнява навсякъде, защото не изисква фитнес оборудване. То е прекрасно, защото не само спомага за извайване на фигурата, но и помага за топенето на мазнините по цялото тяло, за увеличаване на издръжливостта и подобряване на стойката на тялото.

5 грешки, които правят упражнението планк неефективно

Но как така планк може да предизвика болки във врата след изпълнението му, като е толкова полезно упражнение?

Отговорът се крие в начина на изпълнение. Не е виновно упражнението планк за вашите болки. Причината е в неправилното изпълнение.

Болки във врата при изпълнение на планк могат да се появят заради гледане напред по време на упражнението или заради изкривяване на гръбнака, според фитнес инструктора от Peloton Селена Самуела, цитирана от byrdie.com. Според нея, тялото ви трябва да образува една стриктна права линия от главата до петите. Само така упражнението ще е едновременно ефективно и безопасно.

Проблемът с планк е, че много хора извиват несъзнателно гърба си. В която и част на гърба да допуснете извивка, ще се появи болка. Ако допуснете бедрата ви да спаднат към земята или да извиете таза нагоре, това също крие риск. Ако поглеждате напред или встрани, това също предизвиква болки във врата и гърба, плешките и раменете.

Грешки при упражнението планк, които могат да навредят

Всъщност не е толкова важно колко дълго изпълнявате планк. По-важно е да го изпълнявате правилно. Само така ще получите всички ползи от това прекрасно упражнение. Навеждането на главата напред и надолу също е често допускана грешка, която причинява болки във врата. Извитите и издигнати рамене упражняват допълнителен натиск върху нервите, преминаващи през плешките, което може да причини нараняване, схващане и болки.

Още по темата

Лошата стойка и неправилното изпълнение на упражненията са главните виновници за болките, а не самите упражнения. Опитайте се да устоите на изкушението да поглеждате напред или надолу, докато сте в планк. Ако това ще ви помогне, опитайте да направите няколко тренировки пред огледалото в изправено положение, за да добиете представа как трябва да позиционирате тялото си, така че да образува права линия без извивки.

Колко дълго е добре да правите планк?

Неутралната поза предполага брадичката ви да е насочена успоредно на пода без да сочи към гръдния ви кош и без да е издадена напред. Не свивайте раменете си. Те трябва да са добре разтворени и да са паралелни на пода. Ако почувствате какъвто и да е дискомфорт или усетите слабост в мускулите, веднага спрете с изпълнението на упражнението. С времето ще ставате все по-добри и издръжливи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

10 здравословни причини да се усмихвате всеки ден

Днес колко пъти се усмихнахте? А вчера? Дори малките неща край вас могат да ви накарат да се усмихнете – хубаво кафе, уханни цветя, ярки, цветове и т.н. Усмивката е много повече от промяна на изражението на лицето. Вижте 10 здравословни причини да се усмихвате всеки ден.  1. Усмивката ви […]