Защо климатиците са толкова опасни за здравето през зимата

NetNews

В студения сезон търсим всевъзможни начини да се стоплим, а варианти има много. Много хора се отопляват с климатици, а и в много офис помещения начинът на стопляне е такъв. Това ни кара да напомним за вредите от ползването на климатик. Той може да е ефективен от гледна точка на прецизната регулация на температурата, бързината на стопляне на въздуха, но има много недостатъци и отрицателни влияния върху здравето, пише actualno.com.

Въртенето на въздуха с такава скорост предизвиква течение, което разбърква фините прахови частици и влошава вече съществуващите симптоми и провокира нови. Кои са състоянията, които са пряко следствие от продължителното излагане на влиянието на климатика?

Главоболие

Хората, които работят в сгради с централна климатизация, където въздухът постоянно се върти, изпитват много по-често главоболия. Те също така са по-податливи на грипни инфекции и настинки, появява се кашлица по-лесно, отколкото при другите хора.

Суха кожа

Когато през лятото охлаждат, климатиците изсмукват влагата от въздуха, което води до съхнеща, лющеща се кожа. Ако прекарвате много време изложени на климатик, не забравяйте да пиете повече вода и да ползвате хидратиращ крем за тяло и лице.

Хронични заболявания

Ако страдате от хронично заболяване, то може да се влоши в изкуствено климатизирана среда. Това е така, защото климатиците са склонни да влошават симптомите на ниско кръвно налягане, артрит, астма, алергия.

Ниска толерантност към промени в температурата

Хората, които са изложени прекалено дълго на климатик, имат по-нисък праг на търпимост към промени в температурата. По-трудно се приспособяват към жега и студ. Тази непоносимост може да се окаже доста проблематична за хората, особено в моменти, в които трябва рязко да сменят температурната амплитуда.

Дихателни проблеми

Климатиците не се почистват особено често, всички знаем това. Естествено, дори за един ден работа във филтрите им се натрупват стотици хиляди прахови частици и алергени, които се въртят във въздуха и предизвикват всякакви дихателни проблеми – астма, алергии, кашлица, сухота, дразнене и предразположеност към грипни и вирусни инфекции.

Шумово замърсяване

Повечето климатици са почти безшумни, но ако се случи външното тяло да е близо до вас, например монтирано от другата страна на стената и създаващо вибрации, постоянният шум от него може да ви повлияе зле.

Проблеми с очите

Сухият въздух засяга не само кожата, но и очите. Ако усетите дразнене, сухота, замъглено зрение, сърбеж, имайте предвид, че това може да е заради климатика. Те влошават проблемите с очите, инфекциите като конюнктивит, блефарит. А и хората, носещи контактни лещи могат да изпитват засилена умора и лютивина в очите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ученик съди учителка, прелъстила го с орален и вагинален секс

В Австралия бивш ученик на престижен интернат съди учителка, която го е съблазнила, когато е бил на 13 години. Според Daily Mail, цитиран от БЛИЦ, ищецът иска от нея един милион австралийски долара. В материалите на съда се казва, че тийнейджърът от отдалечен град е постъпил в училището в град […]