Защо нацията ни се топи и колко българи са в чужбина?

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Към 7 септември 2021 г. българите са малко над 6,5 млн. Данните показват, че за последните 10 години населението в страната ни е намаляло близо 850 000 души. 

„Застарява населението. Ако се погледнат данните между преброяванията, съотношението на децата и възрастните се е обърнало. Докато през 1992 г. 24% от населението е било до 17 години, а 14% – над 65, сега е точно обратното. Имаме изразен негативен процес на застаряване, който се дължи както на високата смъртност и ниската раждаемост, така и на миграцията“, посочи директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„За съжаление, на това преброяване и населението в активна възраст намалява. Една от причините е, че има големи кохорти от родено население през 50-те и 60-те години на миналия век. Тогава са се раждали по 150 хил. деца, докато сега се раждат средно 57 хил. Тези хора сега влизат в пенсионна възраст“, изтъкна Костова.

Тя обясни и разликата между преброяването на НСИ и Регистъра на населението на ГРАО, който се използва за направата на избирателните списъци.

„Целта на този регистър е осигуряване на административни услуги, включително и правото на глас. Нашата цел е да преброим реално пребиваващите на територията на страната, тъй като те са обект на политики. Различни са целите и не бива да се смесват двете числа“, категорична бе Костова. 

Според нея българите в чужбина са около 2 млн. – това е разликата между българските граждани, според Регистъра на населението на ГРАО, и преброените от НСИ българи.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-евтините японски кросоувъри

Британското издание WhatCar? направи една интересна класация, касаеща най-евтините японски кросоувъри на пазара. Рейтингът включва модели на марките Suzuki, Nissan, Toyota, Mazda, Honda и Subaru. Ето и моделите. Suzuki Ignis Каталожна цена £14 749 (17 700 евро). Тази машина е сравнително просторна и се предлага с добро оборудване. Въпреки това, […]