Защо не бива да използваме алуминиево фолио при готвене?

NetNews

Мнозина кулинари и домакини използват фолио за приготвянето на безброй печени ястия. Те вярват, че приготвената по този начин храна е по-здравословна, а и ястията се готвят понякога по-бързо така. Но дали алуминиевото фолио е безвредно? Факт е, че то е изключително практично. Ястията, изпечени във фурна, съдържат по-малко мазнини и канцерогени, отколкото тези, които са пържени в тиган. Но използването на фолио може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Колко опасно е фолиото?

В процес на нагряване от него се отделят малки количества алуминий, които проникват в храната. Разбира се, алуминият не е толкова опасен при поглъщане, колкото оловото. Но макар и приет в малки дози, той оставя следа в човешкото тяло. Алуминият се използва и в медицината, например за лечение на гастрит. Не са регистрирани масови случаи на отравяне.

Следователно използването на фолио по време на готвене не трябва да предизвиква страх. Алуминият навлиза в тялото ни дори чрез подправките и царевицата, която консумираме.

Ефекти на фолиото върху мозъка

Д-р Георгий Дубцов – доктор на техническите науки, смята, че алуминият, натрупващ се в човешкото тяло в продължение на десетилетия, се отлага в мозъка. Това може да доведе до намаляване на умствените способности в напреднала възраст. Експертите смятат, че използването на фолио по време на готвене е нежелателно и трябва да се избягва дори при ниска температура, особено когато се използват подправки и лимонена киселина. Но фолиото все още се счита за безопасно за съхранение на храна в хладилника, както и за нейното транспортиране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов: Искаме независим одит на машините за гласуване (ВИДЕО)

Внесохме в ЦИК писмо, с което искаме независим одит на машините за гласуване. Това каза лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. Той настоява ЦИК да осигури прозрачност на всички параметри и условия по договора за доставка на машини. Според него в момента този договор е […]