Защо някои таксиметрови шофьори премахват филтъра за купето през зимата?

NetNews

Интересен факт е, че таксиметрови шофьори, както у нас, така и в много страни от Европа, премахмат т.нар. салонен филтър през зимните месеци. Защо обаче правят това – обясняваме сега. И още: ще се опитаме да разберем дали този подход носи някакви осезаеми резултати.

Целта на филтъра за салона е да отстранява прах и други замърсители, които могат да причинят алергични реакции и като цяло да вкарат мръсния въздух в салона на автомобила. Въпреки това има някои шофьори, които премахват филтъра през зимата, при това с няколко основателни причини за това.

Салонните филтри работят усилено през лятото, когато е по-сухо и по-прашно на пътя. В резултат на тази работа те се запушват с мръсотия и прах. През зимата влажността се повишава и въпросните филтрите започват да абсорбират влага.

А запушен и влажен филтър води до запотяване и респективно замъгляване на стъклото, което влошава силно видимостта на водача. А за да премахнете замъгляването, водачът трябва да загреете двигателя по-дълго и в същото време да консумира допълнително гориво. А таксиметровите шофьори не обичат това.

Много от тях не желаят да харчат пари и за нов филтър през зимата и поради тази причина просто премахват мръсния от лятото салонен филтър за пречистване на въздуха. Определено тази операция има желания ефект, НО…

Премахването на филтъра дори само за зимните месеци не е препоръчително. Значичетло по-добре е редовно да се сменя този важен за здравето ни елемент, а и цената му не е толкова висока.

Поставете оценка:

3.2

Оценка 3.2 от 83 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Столичната полиция издирва 66-годишната Таня Хаджиилиева

Снимка: МВР Столичната полиция издирва 66-годишна Таня Хаджиилиева, съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената е напуснала домашния си адрес в ж.к. “Младост“ на 21 декември и оттогава е в неизвестност. Тя е висока към 157см, със слабо телосложение, черна, права коса, със сини очи. Няма данни за облеклото й.  Умоляват се […]