Защо поевтинява петролът?

NetNews

Всичко поскъпва? Особено енергията? Това не е точно така. Поне от началото на месеца цените на петрола са подложени на огромен натиск. В средата на седмицата барелът от сорта Брент падаше понякога дори и под 100 щатски долара. Цената за един барел (159 литра) американски суров петрол WTI също се върна към двуцифрените си стойности, близки до котировките преди войната в Украйна.

Само за сравнение: след началото на руската инвазия ценовият връх на барел от сорта Брент бе 139,13 долара. Това означава, че спадът на цената му от март, когато бяха регистрирани най-високите стойности, е близо 30 процента.

Газова криза и страхове от рецесия

Основната причина за понижението на цената на „черното злато“ на международните пазари са опасенията от намаляване на търсенето му в бъдеще. Инвеститорите предполагат, че световната икономика може да изпадне в рецесия и в такъв случай търсенето на петрола би се свило драстично. Загрижеността за икономически спад в резултат от газовата криза е особено силна в Европа.

В началото на седмицата Русия спря доставките на газ по газопровода „Северен поток 1“ в Балтийско море заради рутинна поддръжка. Това допълнително засили тревогите за бъдещето на енергийните доставки в Европа.

Страх от нов локдаун в Китай

Към това се прибавя и актуалната вълна от коронавирус в Китай. Броят на новите инфекции нарасна рязко, достигайки най-високото си ниво от края на май насам. Изглежда, че с появата на по-лесно предаващите се варианти на Омикрон, Китай може да загуби битката срещу вируса.

Въпреки това китайският държавен глава Си Дзинпин наскоро обяви, че ще се придържа към стратегията за нулево разпространение на вируса. Това подхранва опасенията от нови локдауни. „Съществуват рискове за търсенето на петрол в Китай, тъй като в зависимост от ситуацията с коронавируса следва да се очакват нови ограничения на мобилността“, коментира експертът по суровините на „Комерцбанк“ Карстен Фрич. Китай е втората по големина икономика в света и един от най-големите потребители на петрол.

Китай внася рекордни количества петрол от Русия

Страховете за рецесия в Европа и ограничения в Китай не са единствените фактори, които в момента влияят на цените на петрола. На пазарите се задвижват механизми на приспособяване, които водят дотам, че отхвърленият от Запада руски петрол отново намира купувачи. Това кара потенциалните клиенти на Русия да търсят по-малко петрол от типа Брент или WTI, което на свой ред сваля цените.

През юни Китай отново е внасял рекордните два милиона барела суров петрол дневно от Русия, по данни на Refinitiv и други източници. „Така Русия за втори пореден месец е най-важният доставчик на петрол за Китай, изпреварвайки Саудитска Арабия“, отбелязва експертът по суровините Фрич.

Руският петрол ще поскъпне отново

След началото на войната в Украйна руският петрол сорт Уралс поевтиня значително, тъй като търсенето от страна на Запада се срина. „Разликата в цената спрямо Брент бе най-голяма на 19-и април, когато достигна 37,50 долара“, казва пазарният експерт Робърт Ретфелд. След това тя спадна до 25 долара. „Индия и Китай купуват значително повече петрол от Русия, а Европа – по-малко“, посочва Ретфелд.

Доклад на финландския Център за изследване на енергията и чистия въздух, който бе публикуван наскоро, твърди, че Индия купува от Русия повече петрол от когато и да било преди. „Значителна част от суровия петрол се реекспортира под формата на рафинирани петролни продукти, включително за САЩ и Европа. Това е юридическа дупка, която трябва да бъде затворена“,предупреждават финландските анализатори.

Силният долар като утежняващ фактор

Силният долар също утежнява ситуацията на петролния пазар, тъй като суровините се търгуват в долари. Доларовият индекс, измерващ стойността на щатската валута спрямо кошница от други шест валути, наскоро се изкачи над 108 пункта – най-високото му ниво от 20 години насам.Силният долар оскъпява суровия петрол за инвеститорите извън САЩ и така намалява търсенето.

И изобщо много фактори говорят в полза на това, че цените на петрола вече отдавна са стигнали своя връх за годината. Пазарният експерт Ретфелд също не смята, че цената на петрола оттук нататък ще се покачва много. Той прогнозира флуктуации между 100 и 120 долара за барел от американския сорт WTI през следващите седмици.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Новите зарядни станции на Tesla ще поддържат двойно по-бързо зареждане

Още през 2020 година Tesla оповести плановете си да увеличи мощността на своите зарядни станции до 350кВ, което да ги постави наравно с някои от другите основни играчи на тези пазари. Сега хората на Мъск изглежда са преосмислили плановете си и ще увеличат още повече мощността на своите съоръжения. Според […]