Защо украинските бежанци бързо си намират работа в Германия

NetNews

Валентина Ковтун идва от Киев. В Германия е от няколко седмици, а вече работи. Намерила си е работа в пекарна – в цеха за пакетиране на готовата продукция. В Киев тя е управлявала ресторант, преди да тръгне заедно с двете си деца на 7 и на 9 години, сестра си и майка си за Германия. Щастлива е, че толкова бърза си е намерила работа в Германия.

Жилище, банкови сметки, бюрокрация

Без немски език обаче е изключително трудно, признава Ковтун и добавя, че получава помощ от хора, които говорят полски или руски, за което тя също е много благодарна. „Хората са много отзивчиви, даже понякога се разбираме и с жестове“, казва украинката.

Шефът на пекарната Холгер Вюпинг е назначил общо девет украински бежанци. Както казва пред АРД, искал е да помогне на тези хора и да намали техните страдания.

Но намирането на работа съвсем не решава всичките им проблеми. „Сложен е въпросът с намирането на жилище. На новите ни сътрудници им помогнахме да се регистрират адресно и да си открият банкови сметки, за да стартират успешно в новия си живот“, казва Вюпинг.

Трудови борси за хората от Украйна

Валентина Ковтун си е намерила работа през сайта jobaidukraine.com, създаден в средата на март от двама предприемачи от провинция Северен Рейн-Вестфалия. Тази онлайн трудова борса предлага обяви за работа на английски и украински и е създадена специално за бежанците, бягащи от войната в Украйна.

Нейният основател Маркус Дикман казва, че дотук са успели да помогнат на повече от 2 хиляди души да си намерят работа. Около 10 хиляди фирми са обявили общо 20 хиляди работни места, добавя той.

Лек за недостига на специалисти?

От обявите в jobaidukraine.com става ясно, че фирмите търсят да наемат хора за работа в чистотата, гастрономията или болниците, търсят се също така програмисти, закупчици и инженери за вятърни електроцентрали. Именно тези професии попълват списъка с търсените специалисти. По данни на Института за изследване на труда и професиите IAB, актуално в Германия има близо 1,7 милиона незаети работни места – нов най-висок рекорд на германския трудов пазар.

Много от идващите от Украйна, основно жени, са квалифицирани и теоретически могат да допринесат за решаването на проблема с недостига на специалисти, смятат в IAB. Немалка част от тях са с висше образование или имат завършена техническа или медицинска специалност. Други са работили като продавачки или са неквалифицирани работници.

Шофьори на автобуси

Във фирмата Vias Bus GmbH в град Дюрен в момента 18 бежанци от Украйна карат курсовете за шофьори. Те са от Киев, Одеса, Мариупол и Харков. Всеки ден имат по четири часа немски и още четири часа занятия по професията.

Във фирмата е имало 20 незаети работни места. Шофьорите на автобуси са дефицитна стока, казва за АРД шефът на компанията Ян-Оливер Мау. Ситуацията е печеливша и за двете страни: във фирмата имат възможност да си запълнят свободните работни места, а бежанците получават професионално обучение и работа. За работодателя е било изненада, че са се явили и много кандидати мъже: „Впоследствие разбрахме, че на военна мобилизация в Украйна не подлежат мъжете с три или повече деца, или ако в семейството им има човек, нуждаещ се от специални грижи“, казва Мау.

„Хората са много мотивирани“

И още нещо е изненадало ръководството на фирмата: само за 5 дни всички украинци получили от градските власти нужното им разрешение за работа. „Те са високомотивирани, учат бързо и искат да работят. Оставаме с впечатлението, че желаят да станат част от това общество“, казват още от фирмата. Още в края на май първите от обучаващите се украински бежанци ще могат да подкарат и сами автобусите, уверяват от Vias Bus GmbH.

Въпросът е колко дълго тези хора ще останат в Германия. Ясно е, че повечето от тях – стига да стане възможно – ще искат да се върнат в родината си. Никой обаче не знае кога ще настъпи този момент. Затова в пекарната на Валентина Ковтун засега предлагат на новодошлите временни трудови договори за 6 месеца. А от Vias Bus GmbH казват, че който иска, може да остане и за по-дълго.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Интензивен трафик в последния от трите почивни дни

Интензивен беше трафикът в последния от трите почивни дни, предаде БНТ. По възловите пътни артерии в цялата страна имаше дежурни полицейски патрули, които да следят за спазването на правилата. Много хора пътуваха по пътищата в Югозападна България днес, но сериозни задръстваня и тапи не се образуваха. За кратко движението беше […]