За какво да внимавате при покупката на туршия

NetNews

Туршията е неизменна част от трапезата ни през зимата. Но при покупката ѝ трябва да бъдем много внимателни. Това важи най-вече за туршиите с ниско съдържание на сол. Солта е основен консервант в туршията и ако тя е в недостатъчно количество, развитието на патогенни бактерии се активизира. Консумацията на подобен продукт може да доведе до не само до стомашни неразположения, но и до отравяне. За да избегнете това, заложете на надеждни производители, съветва actualno.com.

Избягвайте покупката на насипни туршии. Обикновено качеството на такива продукти не подлежи на контрол. Дървените бъчви и големите пластмасови съдове предоставят идеални условия за развитието на на бактерии.

Недобросъвестните производители често използват калциев хлорид, за да увеличат плътността на зеленчуците и да ускорят тяхната ферментация.

– Обърнете внимание на етикета на туршията. От нейния състав трябва да липсват такива добавки. С правилната технология, туршията ферментира по естествен път и не се налага прибавянето на добавки.

– Саламурата също е важна. Обърнете внимание на нейния цвят. Тя трябва да е прозрачна.

– Само при маринованите краставички е нормално тя да има лека мътност.

– Критерий за качеството на туршията е твърдостта на зеленчуците, независимо от това дали са цели, нарязани на парчета или настъргани.

– Срокът на годност на неотворена туршия не трябва да надвишава 2 години. Ако е по-дълъг, вероятно в състава ѝ присъстват консерванти.

– Съхранявайте отворената туршия в хладилник според указанията на опаковката. Неотворените туршии също трябва да се съхраняват на хладно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близо 60% от българите искат строгите мерки да приключат на 21 декември

Българите подкрепят края на строгите мерки на 21 декември и не са убедени, че строгите мерки въобще вършат работа. Затова и няма съществени мнозинства нито в подкрепа на дистанционното обучение, нито дори вече на самата здравна система. Двама от всеки петима са готови да се ваксинират – делът не е […]