За последните 4 години: Държавата вдигна заплатите в бюджетния сектор с 30%

NetNews

В последните 4 години разходите на държавата за заплати в бюджетния сектор са се увеличили с почти 30%.От 2020 година са били 11,4 милиарда, а в 2023 година се предвижда да бъдат 15,7 милиарда.Т.е. имаме 30% увеличение на разходите на държавата за заплати.Единственото предимство на настоящия проект на бюджет беше, че той иска да върне фискалната дисциплина. В него няма заложени политики, няма заложени цели, но той беше разумно дисциплиниран бюджет”. Това заяви Щерьо Ножаров – икономически съветник на БСК, по NOVA NEWS.

По думите му между първо и второ четене са направени между 60-80 предложения за промени в Бюджета. Предвиждат се 230 млн. лева за разходи за увеличение на заплати, което е само за няколко месеца. „В следващия бюджет, това ще бъдат половин милиард лева за цяла година. Ние обричаме, например, държавните дружества следващата година отново да платят 100% дивидент. И ние започваме да плащаме заплати и увеличение на пенсии, увеличение на заплати и с държавни заеми. Има предвидено отново 5 милиарда взимане на външен дълг като в следващите три години, това ще бъдат 15 милиарда лева”, предупреди Ножаров.

Той спомена и за деформациите в пенсионната система. „Очевидно има нужда от нова реформа”, каза съветникът на БСК. „На хората, които реално заслужават ТЕЛК трябва да се плаща по-голяма пенсия, но не трябва да има фиктивни ТЕЛК”, каза Ножаров.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Страховит прилеп с човешки размери бе забелязан във Филипините (СНИМКА)

Снимка на прилеп с необичайно голям размер предизвика вълнение в социалните медии. На снимката, публикувана от потребителя на Twitter @AlexJoestar622, е изобразен огромен чернокрил бозайник, който виси с главата надолу в сграда във Филипините. Потребителят се позовава на предишни дискусии за „прилепите с човешки размери“ в страната и твърди, че […]