За пръв път от 26 г. нов локомотив тръгна от Централна гара в София

NetNews

След 26-годишна пауза чисто нов локомотив на БДЖ потегли с пътнически вагони от Централна гара в София. Модерният "Сименс Смартрон", чиято графична визия "Green force" бе избрана чрез обществено гласуване, бе прикачен към композицията София-Варна, която тръгна в 10.25 часа.

Локомотивът е един от 10-те електровоза, за които БДЖ сключи договор с ДЗЗД "Сименс Трон". Преди седмица в България пристигнаха първите два, а до края на май 2021 г. трябва да бъдат доставени и останалите 8.

"Смартрон"-ите са с максимална мощност 5600 кВт (7500 к.с.) и развиват скорост до 160 километра в час. Цената на един е около 5.5 млн. лв. без ДДС, като в нея са включени техническа поддръжка и всички необходими резервни части и консумативи за срок от 3 години и 600 хил. км., както и транспорт, застраховка и въвеждане в експлоатация.

За последно през 1994 г. БДЖ купи нови локомотиви от серия 61 на "Шкода". 11 години по-късно националният жп превозвач се сдоби с нови електрически и дизелови мотриси "Сименс Дезиро", но те се използват основно за междуградски превози на къси разстояния.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Микро електромобили: Само такива коли ли ще караме в бъдеще?

"Имаме удоволствието да съобщим, че Ханс-Петер Клеебиндер, бивш ръководител на MINI и Audi Germany, се присъединява към Микроконсултативния съвет. Ханс-Петер беше отговорен за пускането на MINI кабрио и MINI Clubman и стана първият тест пилот на Microlino 1.0 в Германия. С дългогодишния си опит в автомобилната индустрия той ще подкрепи […]