За ямболските корени на скулптора Георги Чапкънов – Чапа, който днес става на 79 години

NetNews

На днешната дата, 24 януари, през 1943 година е роден големият български скулптор, илюстратор и сценограф Георги Чапкънов – Чапа. Интересен факт от неговата биография е, че той е с ямболски корени. Баща му Тодор е от Вълчи дол, но в Ямбол, където служел, се запознал с най-хубавото момиче. „Веса, майка ми. И от града я води в Добруджа. Тя, разбира се, не е имала нищо против. Там, във Вълчи дол се раждаме аз и сестричката ми Сияна“, разказва в свои спомени Чапа.

По стара традиция скулпторът носи името на дядо си Георги, бащата на майка му Василка. „Едва го помня, беше ветеран от Балканската война, куцаше с единия крак, миличкият. И както едва ходеше, така все ме носеше на ръце. Измъчвал се е сигурно човекът, но много хубаво му беше, пък на мене още повече. На него съм кръстен, изключително добър човек беше“, разказва Георги Чапкънов за ямболския си дядо.

Георги Чапкънов е сред творците, донесли световно признание за българската култура. Негови произведения са експонирани в „Ермитажа“ в Санкт Петербург, Пушкинския музей в Москва, Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, ХГ“Ж. Папазов“ Ямбол и други галерии в страната, в сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и др.

Георги Чапкънов, ХГ „Ж. Папазов“ Ямбол, „В съня“, ок. 1986, бронз, 29 х 40 х 27 см, фотограф Стефан Каменов

Съавтор е на герба на Република България (1997 г.); автор е на „Статуята на София“ в столицата (2000 г.), статуята на Радой Ралин, статуята „Да разрушиш стената“ пред Българското посолство в Берлин. Автор е също на монети и медали, правил е портрети на едни от най-известните личности на България.

През 2015 г. е удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. За портрета на Федерико Фелини, който е създаден година преди смъртта на режисьора, италианският президент го награждава с наградата „Сулмона“ за принос в италианската култура.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Меси получи фланелка с автограф от Папата

Снимка: БГНЕС Футболната суперзвезда Лионел Меси получи подписана фланелка от своя сънародник и голям почитател на футбола Папа Франциск, обявиха от Спортната асоциация на Ватикана. Нападателят на Пари Сен Жермен, който се завърна в игра в неделя след прекаран коронавирус, бе дал на Папата подписан екип през октомври, чрез френския […]