Зверства в Сирия: „Убил съм много хора, не помня колко“

NetNews

В непоказвано досега видео за първи път се вижда масова екзекуция, извършена от службите за сигурност на режима на Башар Асад в сирийската столица Дамаск. Видеото е от 2013 година и е било изпратено на германското разследващо телевизионно предаване “Report Mainz”. В него са документирани общо 10 екзекуции, извършени за около 7 минути.

В записа се вижда как униформени водят хора до голям изкоп, хвърлят ги в него и ги застрелват. Очите и ръцете на жертвите са завързани. Някои от тях са принуждавани сами да скочат вътре и биват застреляни още във въздуха.

Рутинни престъпления

Експерти от нидерландския Институт за изследване на войната, Холокоста и геноцида (NIOD) са проучвали видеото в продължение на близо две години. Те предполагат, че мястото на престъплението е квартал Тадамон на сирийската столица Дамаск. Стрелбата е станала близо до джамия и сватбена зала – в район, който преди това е бил силно разрушен от силите на режима, твърди сътрудничка на Института, която е пожелала анонимност. Именно тя е била натоварена с проучването.

В интервю за “Report Mainz” Угур Унгьор, професор в NIOD казва: „Никога досега не сме виждали престъпления да се извършват толкова явно. Те взимат жертвите, стрелят по тях, шегуват се помежду си и извършват масово избиване на безпомощни хора сякаш това е нещо съвсем нормално.“

Режимът на Асад е искал да “прочисти” региона

Датата, която е изписана на видеото – 16 април 2013 г., се смята за достоверна. Проверена е била и с помощта на допълнителни проучвания и интервюта с представители на местни неправителствени организации. Общо жертвите са били над 40. Идентифицирани са телата на петима от тях, които вероятно са били арестувани на контролно-пропускателните пунктове или в домовете си.

„Смятам, че това зверство е извършено, за да се „прочисти“ граничният район между бунтовниците и режима на Асад“, подозира Унгьор. По информация на медии и активисти от периода 2012-2013 г. за района на Тадамон са се сражавали както бунтовниците, така и режимът на Асад.

От NIOD идентифицират двама извършители във видеоклипа и разговарят с единия от тях. Според експертите той е служил в отдел 227 на сирийското военно разузнаване, което е обвинявано в системни насилия и изтезания, описани в множество доклади на правозащитни организации.

“Убил съм много хора, не помня колко”

“Report Mainz” успява да анализира разговори и видеочатове на въпросния извършител. В тях той съобщава, че в продължение на няколко години е отговарял за определен участък от фронта по време на войната. Буквално казва: “Убил съм много хора. Не помня колко“. След като изгледал видеото, мъжът не отрекъл, че е участвал в това престъпление. Предполагаем негов началник дори нарича извършителя „герой“ в друг видеочат. „Имаме право да убиваме онези, които нападат и унищожават страната ни. Защо да ги водите в затвора тия хора, за да ги убиваме там? Може и направо на улицата. В затвора трябва да им се дава номер, да бъдат хранени… Те са в тежест на държавата”, казва полковникът.

Извършител е режимът на Асад

Унгьор смята, че режимът на Асад носи пряка отговорност за престъпленията, документирани във видеото, особено като се знае, че президентът Башар Асад лично назначава ръководителите на разузнавателните служби. „Има няколко нива на йерархия между основните извършители и самия Асад“, но те не са много“, обяснява експертът. Според него няма съмнение, че извършителите са не само свързани с режима на Асад, но и са част от него. Той предполага, че режимът на Асад системно записва подобни престъпления като доказателство за извършени екзекуции, или за да може по-късно да изнудва замесените.

Видеото е “фантастично” доказателство

Швейцарката Карла дел Понте, бивш главен прокурор на Международния наказателен съд в Хага и до 2017 г. член на комисията на ООН за разследване на престъпленията в Сирия, казва, че видеото не я изненадва: „Това е ежедневие в сирийската война. Невероятно е, че всички извършители се гордеят с това, което са направили, и затова се снимат“. Тя казва, че видеото е “фантастично” като доказателство, което може да бъде „добра основа“ за обвинителен акт.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Джейми Дорнан губи паметта си по време на бясно преследване в Австралия

Джейми Дорнан влиза в ролята на британец, който се озовава в парещата австралийска пустош, преследван от огромен камион-цистерна, опитващ се да го изтласка от пътя. Развива се епично преследване и по-късно мъжът се събужда в болницата. Успял е да оцелее, но осъзнава, че е изгубил паметта си и няма представа […]