Здравният министър: Масовата ваксинация ще е в края на февруари-март

NetNews

Ако действаме като един отбор, победата ще бъде наша. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който даде извънреден брифинг във връзка с пристигането на втората партида от 25 000 ваксини, които ще бъдат изпратени до Регионалните здравни инспекции в страната. С тях ще се ваксинират още медици на първа линия.

„Нямаме притеснение относно логистиката на ваксината в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени ваксините, да поддържат необходимата температурата. Това се случва за момента“, каза проф. Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Проф. Ангелов очаква първата фаза да приключи до седмица-две, след което ще стартира втората фаза. Тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се уточнява броят на учителите, които ще бъдат ваксинирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат ваксинирани около 15 хиляди души, от които 11 хиляди са персонал.

„Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на учителите следващата седмица или до десет дни“, каза здравният министър.

След около 10 дена ще дойдат още 25 хиляди ваксини. 35 хиляди дози ще дойдат в края на януари, началото на февруари.

„Масовата ваксинация ще започне, когато имаме по-големи количества ваксини. Това ще се случи в края на февруари-март. Тя ще стартира с ваксинацията на възрастните хора“, заяви проф. Ангелов.

„Българските граждани трябва да бъдат спокойни. Всичко, което е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Когато дойде втората ваксина, ще започнем масовата ваксинация. Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава във всички фази. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, има достатъчно количества ваксини за всички“, категоричен е здравният министър.

Той подчерта, че сме пречупили кривата на заболеваемостта. България вече е на трето място по смъртност, след като бяхме на първо. Според проф. Ангелов това е резултат от противоепидемичните мерки

Богдан Кирилов от Агенцията по лекарствата заяви, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото ваксиниране на около 4500 медици. Става дума за болка след поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата. Всички тези нежелани ефекти много бързо са преодолени. /БГНЕС

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Водач без книжка загина, катастрофирайки в дърво, пострадали са и 3 деца

Тежка самостоятелна катастрофа е отнела живота на 47-годишен айтозлия навръх 31 декември. Мъжът се движел по пътя Средец-Елхово с лек автомобил Renault Clio, в което качил три деца – сестрички на 9, 4 и 2 години. В района на разклона край село Пънчево заради движение с несъобразена с пътните условия […]