Зеленски към Дания: Войната в Украйна е точно толкова лоша, колкото и Втората световна

NetNews

Украинският президент Володимир Зеленски призова датския народ да си спомни за нацистката окупация и как той се е освободил благодарение на това, че нацистите са загубили Втората световна война. Той заяви това на събития в Копенхаген и Орхус, предаде ДПА.

По онова време хората са празнували и са се надявали, че тази жестока война ще бъде последната, каза Зеленски, който се включи в двете прояви по видеовръзка. Но войната се е завърнала с руската инвазия в Украйна, която по думите му е точно толкова жестока, колкото и тази, годишнината от чийто край се отбелязва всеки май.

Близо 1000 ракети са били използвани срещу украинците, повечето от които са ударили граждански обекти като детски градини, училища и университети, каза той.

„Окупаторите вече са убили 220 деца, но не знаем каква е ситуацията в окупираните територии“, заяви Зеленски. „Руската държава не е готова да спре войната. Те мечтаят за превземането на Украйна и други европейски страни. Те все още мечтаят свободата в Европа да изчезне“, каза той.

На 4 май датчаните отбелязват освобождението си от германската окупация. На този ден през 1945 г. е обявено по радиото, че германските войски в Дания са се предали.

Във възпоменателните събития в двата най-големи датски града се включиха много хора. Те носеха факли и изразиха солидарност с Украйна.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Инвеститор на реституиран имот отказа да намали параметрите на застрояване

Лют спор, съпроводен с обвинения за извличане на политически дивиденти, се разигра на срещата между община Пловдив, инвеститорите на реституирания имот на ул. „Асен Христофоров“ и живеещите в съседните блокове. По същество разговорите минаха в три насоки – дали документацията на бъдещия строеж е законна, дали е целесъобразна и дали […]