Зеленски: Светът трябва да принуди руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ

NetNews

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и други световни органи трябва да действат много по-бързо, за да принудят руските военни да напуснат територията на Запорожката АЕЦ, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

„Всяка минута, през която руските военни остават в атомната електроцентрала, има риск от глобална радиационна катастрофа“, каза той в свое видеосъобщение.

Зеленски също така заяви, че светът вчера за малко е избегнал радиационна катастрофа, след като последната захранваща линия, доставяща електричество за превзетата от Русия Запорожка АЕЦ е била възстановена няколко часа след като е била прекъсната. Зеленски обвини обстрел от руските въоръжени сили за разпалването на пожари в ямите за пепел на близка въглищна електроцентрала, което е довело до изключването от мрежата на най-голямата АЕЦ в Европа. Той добави, че резервни дизелови генератори са осигурили електроподаването и са спасили централата.

„Ако нашите служители в централата не бяха реагирали след прекъсването, тогава ние вече щяхме да сме принудени да се справяме с поледиците от радиационна авария“, заяви Зеленски в своето вечерно видеообръщение.

„Русия постави Украйна и всички европейци в ситуация на една стъпка от радиационна авария“ добави той.

Украинският президент каза, че служители на МААЕ трябва да получат достъп до електроцентралата до дни „преди окупаторите да докарат ситуацията отвъд точката, от която няма връщане назад“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алексатдър Пулев: Работим, за да не се загуби нито една стотинка по еврофондовете

Работим по създаването на всички предпоставки, за да не се загуби нито една стотинка по еврофондовете. Това заяви пред БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Той подчерта, че благодарение доброто наследство от работата на ядро от специалисти в Министерството на иновациите и растежа и на добрата приемственост […]