Зеленски се изказа остро за мъжете в мобилизационна възраст, избягали от Украйна

NetNews

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че мъжете в мобилизационна възраст, които са заминали в чужбина, трябва да бъдат в Украйна, предаде агенция УНИАН.

Зеленски каза това по време на разговор с медиите заедно с естонския премиер в Талин. Държавният глава отбеляза, в началото на войната Украйна успя да се защити и върне 50% от завзетата от руснаците територия. „Ние отблъснахме врага. И нашите момчета се бият две години. И през това време, ще ви кажа откровено, има хора, които са преминали границата извън правилата или извън закона. И това е въпрос към тези хора , за тези мъже. Ако са в мобилизационна възраст, значи трябва да помагат на Украйна и трябва да са в Украйна“, каза Зеленски.

„Един военен се обезпечава от държавата Украйна. Никой не ни помага с това. Шест до осем данъкоплатци харчат за един военен. И ако си в Украйна и не си на фронта, но работиш, няма значение къде работите, ние уважаваме всеки човек – и ако работите и плащате данъци, тогава защитавате и държавата, а това е много необходимо“, подчерта Зеленски.

„Но ако сте в чужбина и сте в мобилизационна възраст, и не сте на фронта, и не плащате данъци, и сте пътували извън закона… тогава има въпроси. Това е всичко. Това е позицията е, че ако искаме да спасим Украйна, ако искаме да спасим Европа, тогава всички трябва да разберем: или помагаме на Украйна, или не“, заяви Зеленски.

В момента в Украйна тече дебат относно закона за мобилизацията. Мерките са непопулярни от политическа гледна точка, но в същото време военните посочват, че ако няма войници на фронта, Украйна ще загуби тази война и затова е необходима твърда ръка във вземането на решения.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нов директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” - Ямбол

Емилия Марчева е новият директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Ямбол. Назначението е от края на миналата година, но не е оповестено в публичното пространство.