Зеленски с пресконференция в метрото: „Русия“ и „доверие“ са антоними

NetNews

Украинският президент Володимир Зеленски дава пресконференция за първи път от началото на войната в Украйна, предаде ВВС. Пресконференцията се провежда в метростанция в сърцето на украинската столица Киев. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Украйна утре, съобщи Зеленски.

Украйна от дълго време очакваше високопоставено посещение от САЩ в знак на подкрепата на САЩ за Киев.

По време на пресконференцията Зеленски отново призова за среща с руския лидер Владимир Путин, за да се сложи край на войната, и добави, че би се срещнал с руския президент, ако това ще доведе до мирно споразумение между Русия и Украйна.

„Войната може да бъде спряна само от онези, които я започнаха“, каза в началото Зеленски.

Киев обаче ще се оттегли от преговорите с Москва, ако украинските войници, блокирани в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол, бъдат убити от руски войски.

„Ако нашите хора бъдат убити в Мариупол и ако тези псевдореферендуми се организират в южния район на Херсон, тогава Украйна ще се оттегли от всеки преговорен процес“, каза президентът.

„Нашите партньори, както европейски, така и отвъд океана, Съединените щати и Канада, всички виждат, че това, което Русия казва и прави, е, че не иска Украйна на масата за преговори, за да се сложи край на войната“, категоричен бе Зеленски.

„Думите „Русия“ и „доверие“ не са синоними. Те са антоними. Русия просто говори нещо, което по никакъв начин не отговаря на действията ѝ”, добави той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Пеканов: Растежът на инфлацията достига притеснителни нива

Притеснителни нива достига ситуацията с растящата инфлация у нас, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR бившият служебен министър по управление на европейските средства Атанас Пеканов . Според него правителството трябва да компенсира възможно най-бързо уязвимите групи. На този фон 1/3 от българите живеят около линията на бедност. Като ответен […]