Зловоние по ул. „Търговска“ в Ямбол, листни въшки нападнаха липите

NetNews

Все по-силна и неприятна миризма се долавя от ул. „Търговска” в Ямбол. Под дърветата се образува лепкава маса и тъмните замазнени петна, които вонят. Причината за това е масово нашествие на листни въшки по липите. Те изхвърлят така наречената „мана“, която пада по плочките на тротоарите и алеите, изпълвайки въздуха със зловоние. Това обаче всъщност са екскременти от вредителите, сипещи се като малки капчици, като повърхността под дърветата стои все едно, че е мокра.

Не само пешеходната зона е засегната. И по другите улици, където има липови насаждения, е същото. Нашествието на листни въшки застрашава цъфтежа на липите. Те нападат и унищожават младите зелени листа и неотворените още цветни пъпки. Тъй като липите са навсякъде в града, това може да създаде много неудобства за гражданите заради лепкавата течност и неприятната миризма. Съществува също и опасност, при висока плътност на зелена листна въшка, вредителите да се прехвърлят на другите дървесни видове, както и на овощни и зеленчукови насаждения.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Близнашки: Санкциите на САЩ срещу Васил Божков са удар и върху Радев

Изненадата беше Васил Божков по закона "Магнитски". Така бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира пред БНТ казуса със санкциите върху Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. "Нищо ново за нас, ветераните от българската политика. Както и да гледаме, това са неща, които отдавна са подготвени", обясни Близнашки. Той […]