Зоран Заев призова: ЕС да изпълни обещанията си за Западните Балкани

NetNews

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев призова днес на Третия икономически форум в Тирана Европейският съюз да изпълни обещанията си към Западните Балкани, които са "европеизирали" обществото си, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Заев каза, че Република Северна Македония никога не е имала друг интерес освен мирно и достойно съжителство със съседите и с всички народи и етноси в Европа, но през последните 1,5 години е преминала през процес на предефиниране на методологията за разширяване на ЕС и се е сблъскала с нови въпроси и бюрократични позиции, които не може и не бива да бъдат препъникамък за нейния просперитет.

Заев припомни, че неговата страна е била първата в региона, подписала Споразумението за стабилизиране и асоцииране още през 2001 г., станала е кандидатка за членство през 2005 г., получила е първата положителна препоръка за преговори с ЕС през 2009 г., но още е в чакалнята на ЕС.

"Като премиер имам задачата да вземам трудни и смели решения, да работя в интерес на нашите граждани и за по-светло бъдеще. Затова отворихме най-трудните дипломатически въпроси с нашите съседи преди 4 години и ги затворихме в дух на добросъседство, съвременна политика и желание за обединен регион, който върви напред", каза Заев.

Той подчерта, че страната му е била, е и ще бъде на кръстопътя на много цивилизации, етноси, културни връзки, но за съжаление тази малка балансирана политическа екосистема, създадена от векове, е уязвима, тъй като нейните граждани не могат да продължават да живеят само с една идея за присъединяване към Европа.

"Но позволете ми да бъда кристално ясен и да повторя позицията на правителството. Ние никога няма да си позволим да обсъждаме неща, които не подлежат на обсъждане. А това е: кои сме, кои са нашите атрибути на идентичност и какъв е генезисът на нашата държавност и на езика ни", заяви Заев.

В онлайн панела, в който говори Заев, участваха и еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, сръбският премиер Ана Бърнабич и босненският премиер Зоран Тегелтия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова за кризата с ваксините: Радев да свика КСНС и НС да заседава извънредно

Президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност, а парламентът да свика извънредно заседание заради починалата след ваксина в Пловдив жена. За това призова Мая Манолова от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ във видео на живо във Фейсбук по повод спирането на ваксинирането с AstraZeneca. От „Изправи се! […]