Ивайло Калфин: В България пари има, но…

NetNews

''Вирусът изненада всички, включително тези, които си мислеха, че са най-големи и най-мощни. Сравнението между нашите и други управляващи, които са в същата ситуация, не е в полза на нашите. Това коментира в "Още от деня" по БНТ Ивайло Калфин, бивш социален и външен министър.

"Според доклад на Европейската сметна палата, който сравнява икономическите мерки до края на юни, се вижда, че реакцията на ЕС за три месеца е за 3,5 трилиона евро, което е около 27 % от БВП. Това ако го пренесем на българска територия, означава да бяхме похарчили около 30 млрд. само за три месеца. Ние още не сме похарчили 1,5 млрд. Там има процент от БВП, който всяка страна е похарчила. Ако средното е 27 %, Германия харчи 43 % от БВП, Италия харчи над 30, Литва – 29 % от БВП. България харчи 2 %. В България се дадоха най-малко пари. Общо мерките, които са взети от страните членки по този доклад, са 1250. Това средно прави около 40 мерки на държава. В България трудно може да измерите 40 мерки в първите три месеца за овладяване на кризата", каза Калфин.

По думите му в България пари има, но не се знае как да се похарчат.

"ЕС още април-май месец преразпредели неизразходваните средства и допълнително даде на страните, които на европейско равнище не се бяха изразходвали. Това за България означаваше 2 млрд. лв. Те се получават, след като се изпълнят мерките. Тези пари не са стигнали до бизнеса и до хората, за да си ги искаме обратно. Пари има, но правителството няма нито набора от мерки, които използват другите страни, нито идея как точно и на кой бизнес да помогне", заяви още Калфин.

''При нас се харчат малко пари без идея. Пари има, няма идеи къде да отидат'', повтори той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Протести на засегнатите от COVID мерките се проведоха в Пловдив и Бургас

Затварянето на търговските центрове, ресторантите и кафенетата изкара на протест представители на браншовете засегнати от мерките наложени заради COVID кризата, предаде БНТ. В Пловдив и Бургас хора се събраха за да заявят, че се чувстват диксриминирани. Тези, които нямат право да работят в момента са притеснени и от загубите, които […]