Ивайло Калфин: Така и не обяснихме какво точно искаме от Северна Македония

NetNews

Бившият външен министър и бивш зам.-министър-председател Ивайло Калфин е останал с впечатлението, че България чака Северна Македония да се държи по друг начин. В предаването "Лице в лице" по bTV политикът от АБВ заяви, че и ние, и Република Северна Македония рискуваме да се плъзнем по линията на пропагандата и идеологията, която много години е властвала и в двете страни.

"Естествено, че за нас нашата история е важна и нашият език е важен. Аз очаквам от властите да ги защитават. Този аргумент обаче е неразбираем за европейските ни партньори. Това не са формално аргументи и критерии за започване на членството и за членство в ЕС. Даже изрично е казано в ЕС, че двустранни проблеми се решават извън преговорите", коментира Калфин.

Той посочи, че с ветото се постигат две неща – първо се изолираме в ЕС, а второ не просто сме спрели Македония, но и Албания.

Според него страната ни няма да отстъпи от исканията си към Република Северна Македония. "Не вярвам, още повече, че македонският премиер вчера каза, че не очаква докрая на годината да започнат преговорите. Даже ги премести за след изборите в България. Очевидно сигурно си е говорил с премиера Борисов. След като от Скопие излиза тази информация, очевидно, че е чул от България. Още повече, че формално погледнато Съветът е на 10-11 тази седмица, който може да го реши. На 8-ми, утре, е този на министрите по европейските въпроси. Някакво чудо може да стане да се промени българската позиция", каза още Калфин.

На въпрос дали е възможно страната ни да си промени позицията, Ивайло Калфин коментира, че ние очевидно ще чакаме Република Сиверна Македония да се държи по друг начин. "Поне така разбрах от българските представители, когато и за мен изненадващо блокирахме през ноември месец решението за започване на преговори", коментира той.

Според него това е изненадващо, защото месец преди това Министерството на външните работи е изготвило меморандум, с който е информирало европейските страни какви са проблемите с Република Северна Македония. "Не можахме да обясним какво точно искаме", допълни Ивайло Калфин.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нидерландски учени със страшна прогноза за България

Учени от Лабораторията за експериментална вирусология към Университета в Амстердам (Нидерландия) направиха много лоша прогноза за COVID-19. Резултатите от проучването им са публикувани в списанието Nature Medicine. Учените са изследвали четири други коронавируса през последните 35 години – HCoV-NL63, HCoV-229E, HCoV-OC43 и HCoV-HKU1. Всички тези вируси отдавна циркулират сред хората […]