Иван Хиновски: Спирането на производството на ток от ТЕЦ-овете ще има тежки на този етап последствия за икономиката ни

NetNews

Спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете ще има непредсказуеми на този етап тежки последствия за икономиката ни. Един сценарий за електроенергийната система от 2021 година, а именно след спирането на Шести блок на АЕЦ-а за ремонт и влошаването на атмосферните условия, тоест намаляване на производството на ток от фотоволтаиците – показва, че 60 процента е спасителното производство на ток от ТЕЦ-овете в продължение на шест мъгливи дни и спиране на един от блоковете на атомната централа. Това заяви в предаването „Денят на живо” по Nova News енергийният експерт Иван Хиновски, коментирайки какво би означавало спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете на фона на обмисляната от миньори и енергетици ефективна стачка.

По думите му утопия е преминаването изцяло на зелена енергия. „Ние във всички случаи трябва да запазим ТЕЦ-овете до появата на нови технологии или ако пазарът не свали по някакви причини цената на електроенергията под тази на ТЕЦ-овете. Аз не виждам как това ще се случи в близко време. Тези централи не бива по какъвто и да било начин да се ограничават с административни мерки или с такива от ЕК. Брюксел наруши договора си със страните членки, на базата на който сега вредните емисии са по 100 евро на тон, а в договора, с който страните се ангажираха през 2007 година – цената към 2030 година трябваше да е 60 евро на тон”.

Хиновски коментира и въпроса как ще се отрази една ефективна стачка на енергетиците на гражданите? „Не, няма да усетим липсата на ток. Има два сценария. Един е, когато бихме могли да получим системна помощ от съседните страни, ако те не са в същия казус на недостиг. Ако получим енергия от съседните страни като помощ – тогава цената ще бъде много по-висока от колкото сега. Тоест, ще се почувства цената на борсата. Ще има или поскъпване на тока или ще има ограничение. Но не трябва да плашим хората. Ние сме вече в един съюз, една обща енергийна система. Ограничение няма да има, освен апокалиптично, ако от съседните страни, от които искаме помощ, кажат, че и те са в криза.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кадиров предложи да прати в Газа чеченски миротворци

Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров подкрепи Палестина и предложи изпращането на чеченски бойци като мироопазващи сили за възстановяване на реда. Чеченският лидер призова в канала си в Telegram „световната общност поне веднъж единодушно да вземе справедливо решение относно ситуацията в Палестина“. Той също така призова „лидерите на мюсюлманските страни да […]