Иван Христанов: Цената на сухото мляко е унизителна за фермерите

NetNews

Опитът на държавата да си върне сградите на „Капитан Андреево“ от частната фирма „Евролаб 2011“ бе спрян от съда.

„Решението на съда е озадачаващо, защото казва, че „Евролаб 2011″ трябва да си вършат работата там. Съдът не е разбрал, че честната лабораторна дейност на границата е незконна. Когато съдът каже, че спазването на закона не е мотивиран аргумент, тогава си задаме въпроса какво мотивира съда за това решение. Няма как да вменим на съда идея за вина, но е очевидно, че поведението му е странно“, коментира бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отчете като напредък действията на МВР за отнемане на допуска на служителите до сградата.

„Всеки излизаше и влизаше, когато си посика, поискахме този режим да бъде затегнат, много време отне на „Гранична полиция“, но сега вече е факт. Да отдадем дължимото на Иван Демерджиев“, каза Христанов и опедели като плахи действията на държавата на „Капитан Андреево“ пред последните 8 месеца. Според него е задължително поставянето на камери.

„Трябва да си дадем сметка, че има ли камери навсякъде, по две, и това всичко отива в контролния пункт на „Гранична полиция“, елиминираме големия риск – контрабандата. Чухме оправдание – ние ще го дадем на „Гранична полиция“ да го прави – няма логика, защото помещенията са на БАБХ“, заяви Христанов.

Бившият зам.-министър на земеделието призова да се изясни дали „Евролаб 2011“ извършва някаква лабораторна дейност, както твърди пред съда, или всичко е в ръцете на държавата.

„Това е златна мина, златна кокошка, всеки иска да има една такава, но въпросът не е частен бизнес срещу частен бизнес. Тук става въпрос държавата да гарантира качеството и безопасността на продуктите, които влизат в България и ЕС. Държавата е в най-добрата позиция да го прави“, категоричен беше гостът.

Христанов се усъмни, че в България отново се внася контрабандно сухо мляко от Турция, което подбива цената на родните производители.

„Става въпрос за контрабанда на млечен концентрат, сухо мляко. В Агенция „Митници“ има подробни данни за всичкия внос – трябва да се види какво идва от Унгария, Полша. Важно е веднага да видим какви са доставките за последната 1 г. Ако моите подозрения се потвърдят и няма увеличение – тогава остава една възможност – подновяване на контрабандния внос на сухо мляко през „Капитан Андреево“, който ние спряхме и така суровото мляко повиши своята цена и осигури по-добри условия на нашите фермери“, припомни Христанов.

Екс зам.-земеделският министър призова също за контрол на цените по веригата ферма-търговски вериги, за да бъдат нормализирани цените на млякото и млечните продукти.

„От една страна имаме изнемогващи, банкрутиращи фермери, цената на суровото мляко от 1,25 лв. стана 0,65 лв., това е унизително. Никой фермер с хубави стада не може да постигне себестойност, която да му позволи да продава на тази цена. А на щандовете цените са изключително високи. Тази разлика все още никой не я е обяснил. Достатъчно е контролните органи да отидат във фермите, преработвателите и веригите“, заяви той.

Научаваме от КЗП, че след няколко месеца техните действия от днес ще дадат резултат. Цените на почти всичко през лятото падат. Целта е да си пришият едни успехи, които са резултат на нормален икономически цикъл“, убеден е Христанов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Каква е ролята на адвокатите в спасяването на българските евреи?

Вчера и днес отбелязваме 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. „Това е събитие, което не е достатъчно известно в обществеността или е забравено в последните години, но е събитие, за което самите евреи казват, че е духовно пробуждане и духовната памет на човечеството. Това е тяхната висока […]