Ива Митева: Няма да правим пазарлъци със съвестта си за РСМ

NetNews

Пазарлъци със съвестта си, с българските граждани и с правата им няма да направим. Нашата позиция за Северна Македония не е изненада. Това заяви зам.-председателят на 47-ото народно събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ пред БНТ. Относно призива на премиера Кирил Петков за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по темата, Митева напомни, че на КСНС през януари всички партии са се обединили около общата позиция на България в седем точки, но още нито една от тях не е изпълнена.

„Ние сме казали че това е нашата червена линия и тя ще бъде такава докрай“, заяви тя.

По думите ѝ поведението и говоренето на премиера Кирил Петков намекват, че трябва да пуснем РСМ на преговори с ЕС. „Знаете, че в момента сме пред одобряване на рамката за преговори, отваряне на конкретните глави, това е важно, но ще изпълняваме докрай договореностите и приетите документи. Когато обстановката не е променена, когато условията не са променени и нищо не е свършено, ние няма как да обърнем нашата позиция“, заяви Митева.

За поставените решетки на входа на парламента, тя заяви, че председателят Никола Минчев през цялото време е знаел за тях и е подписал няколко докладни. По думите ѝ още януари е имало среща в кабинета на председателя с началника на НСО, на която е поставен въпросът с решетките, може би е провокирано от събитията тогава и протестите. Тогава той (Никола Минчев – б.р.) е дал съгласие. Естествено, че знае и са се обединили в тази посока – да се поставят евентуално решетки, каза Митева.

Тя изтъкна, че в докладните пише, че една част от средствата са за три метални решетки за южния вход на НС. Върху докладната има неговото „да“, това за администрацията означава, че има неговото разрешение, каза Митева.

В петък Никола Минчев коментира, че е разбрал за поставянето на решетките от публикувани снимки в медиите, а разрешителното е подписано от главния секретар на парламента (назначен от Митева, която беше председател на 46-ото НС – б.р.) без съгласуване с Министерството на културата. Днес Минчев заяви, че всичко, което става в парламента, е негова отговорност.

Ива Митева уточни, че 46-ото Народно събрание е приело поправка в правилника на парламента, според която всеки председател може да назначи главен секретар и собствен екип.

Относно думите му, че ИТН най-често не посещават коалиционните съвети, тя обясни, че те не само ходят на коалиционни съвети, но и са вътрешната опозиция там. „Това, което чух от председателя на парламента не ми хареса. Той каза – ако някой не идва на коалиционен съвет, то това най-често е ИТН. Вчера се опита да се извини и обясни, реакцията му била вследствие на пост на Слави Трифонов във фейсбук. Като председател на парламента думата му тежи. Призовахме го да излезе и да каже кога, на точно кой коалиционен съвет не сме ходили. Такова нещо не сме чули, той по-скоро се опитва да се измъкне“.

По думите ѝ премиерът „опитва да бъде силният в четворната коалиция“, а „Продължаваме промяната“ често взимат решения еднолично. Ива Митева заяви, че за много неща в управлението „Има такъв народ“ са поставени пред свършени факти или научават впоследствие.

„Така беше и с националния план за приемане на еврото. При избора на гуверньор за БНБ много силно се коментираше за широката кампания за еврото и нашият кандидат ясно артикулираше широка информационна кампания. Тогава от ПП и те започнаха с това говорене. А доколкото виждам, другата седмица отново е предвиден в реда на МС този план, без да е преминал през НС. С инат не става. Независимо, че сме в коалиция, ние не знаем повече от опозицията и от другите парламентарни групи“, каза Ива Митева.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Забраниха символите Z и V

Върховната Рада одобри законопроект за забрана на използването на символите Z и V, който беше преразгледан в парламента след връщането му от правителството на президента на Украйна, с направени поправки от Владимир Зеленски. „Става дума за приет днес закон № 7214“, каза председателят на партия „Слуга на народа“ Елена Шуляк. […]