Иво Христов: Форсирането на 5G мрежите без оценка на рисковете е смущаващо

NetNews

Днес на уебинар ще бъдат огласени резултатите от първото представително изследване на тема "Въздействие на 5G технологията върху здравето и околната среда". Изследването е било възложено на научни центрове в Болоня и Гент. На уебинара са поканени представители на Института за глобално здраве. Един от организаторите на събитието е българският евродепутат Иво Христов, член на панела „За бъдеще на науката и технологиите“ към Европейския парламент.

„Изследването няма да прегърне никоя от двете крайности, но за нас е важно да отсеем зърното от плявата. Ако учените откроят реални рискове за човешкото здраве, логичният въпрос е с какви инструменти разполагаме за тяхното отстраняване и минимизиране“, заяви Христов в предаването „Преди всички“.

„От това, което прочетох, те са по-скоро критични, настояват за допълнителни изследвания. Имат резерви относно дългосрочното въздействие на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве“, обясни Христов. Той нарече странна липсата на изследвания по темата.

„Индустрията форсира въвеждането на тези мрежи, включително у нас, а същевременно се избягват изследвания по темата. Това е първото представително изследване.“

Никой няма интерес, включително най-големите ентусиасти, от въвеждането на 5G, ако то крие риск за собственото им здраве, категоричен е Иво Христов.

Мрежите от пето поколение по думите му будят полярни мнения. От една страна са ярките привърженици на мрежите 5G – представителите на индустрията, които имат пряк интерес и изтъкват предимствата и потенциала им за икономиката. От другата страна са позиционирани върлите противници на мрежата, някои от които изпадат в крайности и вплитат темата в конспиративни теории, поясни Иво Христов.

В публичните дискусии стана обичай да се окарикатуряват притесненията на гражданите, въпреки липсата на научен консенсус относно рисковете, изтъкна Христов.

„Окарикатуряването на тревогите на гражданите поражда гняв. В някои страни бяхме свидетели на насилие Имаше вандализиране на антени в Англия, в Холандия. Аз съм убеден, че само науката може да бъде арбитър в този спор“, коментира Иво Христов.

„Европейската комисия ще представи обновен план за действие за мрежите от пето и шесто поколение, без преди това да е направила оценка на рисковете, което аз намирам за смущаващо“, подчерта той пред БНР.

Христов смята, че мрежите трябва да бъдат внедрени, но едва след като има достатъчно категорични научни гаранции за тяхната безопасност.

В епохата на постистината се загуби златният стандарт по който и да било въпрос, в която и да е сфера, каза още евродепутатът, запитан има ли вариант, при който и двете страни да бъдат удовлетворени от данните и резултатите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спад с над 20% на обявите за работа през ноември

С повече от 20% са намалели обявите за работа у нас само през последния месец, съобщи БНР. Освен това през ноември предложенията са с 40 на сто по-малко в сравнение със същия период на миналата година. За първи път от началото на коронакризата негативната тенденция засяга всички сектори. След оптимистичните […]