Избори във Венецуела: очаква се Мадуро да затегне хватката

NetNews

Близо 20 милиона избиратели във Венецуела днес ще гласуват, за да подновят състава на Националното събрание. След неотдавнашната конституционна реформа броят на депутатите вече ще бъде увеличен до 277 вместо 167 както беше досега. Според социологическите проучвания, избирателната активност за парламентарните избори ще бъде ниска – малко над 30 процента. Очаква се президентът социалист Николас Мадуро да затегне хватката си над властта, отбелязват от БНР.

Големите опозиционни партии отхвърлят назначаването от Върховния съд на нов състав на Централната избирателна комисия, въпреки че правомощията за това обичайно са възложени на парламента.

Досегашният председател на парламента и опозиционен лидер Хуан Гуайдо и съюзниците му твърдят, че не са изпълнени условията за „свободни, честни и прозрачни“ избори.

Гуайдо се обяви за изпълняващ длъжността президент на Венецуела и беше признат за такъв от близо 60 страни в началото на 2019 година. Той призовава за бойкот на изборите, като организира успоредно с изборите „допитване“ под форма на референдум без съдействието на Националния избирателен съвет. На него венецуелците ще бъдат попитани дали отхвърлят или не организираните от властите парламентарни избори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Димитър Николов вдъхна вяра и кураж на бургазлии навръх празника

Кметът на Бургас Димитър Николов отправи емоционално обръщение към съгражданите си навръх празника на приморския град – Никулден. Градоначалникът пожела здраве на хората и ги призова да вярват в силата на доброто "Не се съмнявайте, че Бургас и бургазлии ще ги има дълго след като терминът COVID-19 се превърне просто […]