Изборна катастрофа: ограничен е огромният интерес за гласуване от чужбина

NetNews

Вчера беше последният ден, в който българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 4 април. Заявлението трябваше да бъде подписано собственоръчно и подадено лично или изпратено по пощата, или по електронен път до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявления за гласуване, като повечето от тях – онлайн. Най-много са изпратени от Турция, Великобритания и Испания.

Българите в чужбина осъществяват активна регистрация, няма предварителни списъци. Това е огромно усилие, до момента са подадено 88 000 заявление, а знаем от предходни избори, че гласуват 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

"С тези заявления българите извън страната са посочили 525 места, на които следва да има секция за упражняване правото си на вот, което е историческа цифра. Никога досега не е имало подобно желание за гласуване на избори", допълни той.

По думите му всички усещаме огромния залог, който имат тези избори.

"Има активност, която този път е много висока, но за съжаление, имаме огромен проблем за реализирането на условия за вота в САЩ, Турция и Великобритания. Има дискриминационна граница от 35 секции, независимо колко българи живеят там. В момента във Великобритания – ако беше член на ЕС – трябваше да има 87 секции", уточни Манов.

Според него това е предизвестена изборна катастрофа.

"Това го повтаряме от 2016 г., когато беше въведено. Не само, че сме в епидемия, но във Великобритания мерките са изключително строги. Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас", подчерта събеседникът.

Той е на мнение, че е било отказано да се извърши нужната промяна.

"Избори в пандемия са възможни, мерките в разписаните протоколи дават абсолютна надеждност. Рискът не е по-голям от това да пазарувате в магазина, дори е по-малък. Машините са по-добър начин и се дезинфекцира със спирт, тоест няма влизане в затворена стаичка. Ползвайте машините, те са гарант за вашия вот, че ще бъде правилно отчетен. Бъдете активни, защото вотът решава живота ни за 4 години напред", обясни членът на Обществения съвет към ЦИК.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доналд Тръмп ще гласува по пощата

Доналд Тръмп планира да гласува по пощата на общинските избори във Флорида, съобщи CNN. Съобщава се, че той е изпратил молба за доставяне на бюлетина по пощата. Тръмп смята да гласува от своята резиденция. Припомня се, че той е един от големите критици на този вид гласуване. Демонстрира това и […]