Избраха българското предложение за Оскар – „Страх“ на Ивайло Христов

NetNews

"Страх" на актьора и режисьор Ивайло Христов е българският претендент за наградата "Оксар".

Филмът е посочен от Комисията по избор на българско предложение за "Оскар" за международен филм, която е към Националния филмов център.

Решението именно този филм да бъде изпратен до Американската киноакадемия бе взето от специално сформираната комисия в НФЦ, която е посветена на Оскарите.

Начело на панела, оценявал предложенията, застава проф. Божидар Манов.

В мотивацията на решението си комисията изброява наградите на "Страх". Филмът взе голямата награда на 38-ото издание на фестивала "Златна роза". От форума с приз за най-добра актриса си тръгна и Светлана Янчева. Творбата на Христов получи и приза на Съюза на българските дейци и отличието на акредитираните журналисти. "Страх" е носител и на Гран при за най-добър филм на фестивала "Черни нощи" в Талин.

Филмът е финансиран от НФЦ.

Сюжетът проследява Светла, която е вдовица, наскоро загубила работата си като учителка. Селото ѝ е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота ѝ. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява чернокожият бежанец незабавно да напусне.

Освен режисьор, Ивайло Христов е автор и на сценария.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Кауфланд" представи нов проект за Халите

Гepмaнcĸaтa вepигa xипepмapĸeти „Kayфлaнд“, ĸoятo иcĸa дa пpeвъpнe Цeнтpaлнитe xaли в Coфия в cвoй мaгaзин, пpeдcтaви нoв пpepaбoтeн пpoeĸт зa cгpaдaтa, предаде economic.bg. Oт пъpвoнaчaлния плaн зa peĸoнcтpyĸциятa e пpeмaxнaтa пpoблeмaтичнaтa идeя зa пpepaбoтĸa нa тoвapнaтa paмпa. Toвa cтaнa яcнo нa пpecĸoнфepeнция, нa ĸoятo ĸoмпaниятa oбяcни ĸaĸ възнaмepявa дa cъxpaни […]