Извадиха над 5 милиона долара за фланелката на Марадона от мача с „Божията ръка“

NetNews

Фланелката на Диего Марадона от мача с Англия, в който той вкара знаменития си гол с ръка, вече подобри световния рекорд за най-скъп спортен екип, продаден на търг. Малко преди края на наддаването, което приключва на 4 май в 18 часа българско време, вече има оферта от 4 милиона паунда, което прави 5,04 милиона долара по курса на деня.

До момента рекордът бе на бейзболния екип на легендата Бейб Рут от 1920 г., който бе купен за 4 415 658 долара. през май 2012 г. Или екипът на Диего е по-скъп с близо милион дори преди да е завършило наддаването, пише 24 часа.

До рекорда се стигна въпреки съмненията в автентичността на фланелката, която бе притежание на английския национал Стив Ходж. Семейството на Диего твърдеше, че не е истинската, а те я пазят на тайно място. Тази, която била у Ходж, е от първото полувреме, а Марадона вкара и двете си попадения през второто.

От “Сотбис” обаче наеха специална фирма, която доказа, че точно това е екипът от мача, с който той вкарва и двата гола на Англия.

Направено бе проучване с най-новите технологии, които показаха, че емблемите са зашити по точно определен начин.

Това всъщност е единственото доказателство за автентичността. Заради невероятната жега в Мексико наставникът на аржентинците Карлос Билардо праща домакина на отбора да купи два вида найлонови фланелки точно преди двубоя с Англия. Самият Диего избира цвета на екипа.

След това емблемата на аржентинската федерация е шита на ръка. А номерата са били поставени с ютия.

“Те бяха скандални. Някакви сиви, добре че не заваля дъжд. Щеше да стане невероятен цирк”, пише в спомените си самият Марадона.

Фланелките са стрували по 10 долара в магазина.

“Сотбис” продаде вече един от часовниците, които “Юбло” прави специално за Марадона, и той ги е раздавал на приятели и познати. Наддаването за него стигна невероятните 201 600 долара, като се очакваше да не е повече от 100 000.

Марадона почина от инфаркт на 25 ноември 2020 г. В момента стартира и дело срещу лекарския му екип за предизвикване на смърт по непредпазливост.

Рекордът, който ще бъде поставен от екипа на Марадона, обаче едва ли ще просъществува доста дълго.

От аукционната къща SCP обявиха, че до края на месеца ще стартира наддаването за екипа, носен от Кобе Брайънт при дебюта му за “Лос Анджелис Лейкърс” през сезон 1996/1997 г. И се очаква наддаването да стартира от 5 милиона долара.

Тя е с номер 8, който загиналият в катастрофа Брайънт носи чак до сезон 2006/2007 г., когато облече номер 24.

Екипът е сертифициран като този, с който Кобе е играл срещу “Юта Джаз” през април 1997 г. и след това в 1/2-финалите на Западната конференция срещу същия съперник.

Миналата година екип на Кобе, който няма такова значение, бе продаден за 3,69 милиона долара от аукционтата къща “Годин”. Заради това този от дебютния му сезон в баскетбола се очаква да предизвика още по-голям интерес сред колекционерите.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Не изхвърляйте листата на морковите

Всички знаем как всъщност изглежда един истински морков. По сергиите и магазините този зеленчук твърде рядко се продава със зелената си част. А дори и да се продаваше така, много от нас пак щяха да ги премахнат преди консумация. Листата на морковите са изключително полезни. Но само ако сте сигурни, […]