Издигнаха паметник на ВАЗ-2101 (Жигули)

NetNews

Миналият уикенд в парка Толиати по случай 50-годишнината от Първата кола беше открит паметник на автомобила ВАЗ-2101 – първият Жигули, който напуска поточната линия. Автори на проекта станаха ентусиасти от клуб Lada History.

Инсталацията включва точно копие на първия ВАЗ-2101, който се появява на бял свят на 19 април 1970 година. Твърди се, че автомобилът е направен съгласно сертификатите на Волжкия автомобилен завод с оригинални италиански и съветски части от стари автомобили.

„Трябва да кажа веднага, че тази кола не е в движение, но е пълно копие на тази, която се излиза от поточната линия преди 50 години. Тя е сглобена от резервни части, които са били използвани през първата година на производство, а корпусът е направен в цвят "морска вълна". Опитахме се да пресъздадем този исторически момент и външния вид на автомобила, доколкото е възможно “, казва Сергей Диогрик, от LADA History club.

Ще припомним, че ВАЗ-2101 се произвежда от 1970 до 1988 година. Общо са произведени около 4.85 милиона автомобила във всички модификации. Машината е монтирана в стъклен "куб", над нея има устройство, наподобяващо поточната линия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ройтерс: Apple подготвя електромобил с една батерия

След новината от вчера, че Apple ще представи свой собствен електромобил през септември, започнаха да се появяват нови, много интересни подробности. Ройтерс интервюира своите източници в бранша и някои от тях потвърдиха вчерашните слухове, а един каза нещо необичайно, касаещо батерията на бъдещия автомобил. По-специално агенцията се позова на думата […]