Изнесени пунктове за ваксинация и този уикенд в Ямбол

NetNews

На 9 и 10 октомври РЗИ – Ямбол организира изнесен имунизационен пункт в „Технополис”. Инициативата се провежда съвместно с местния клон на веригата хипермаркети, като всеки, поставил си ваксина на място, ще получи ваучер на стойност 20 лева, който да оползотвори в магазина. Пунктът ще работи на закрито в търговския обект между 10:00 и 16:00 часа.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Целта е да се популяризира каузата за превенция спрямо Ковд-19 и хората да получат допълнителен стимул за желание за се ваксинират. При интерес, кампанията може да продължи и през следващата седмица.

Днес в Ямбол новите случаи на коронавирус са 49, вчера те бяха 54-ма. От 1 до 5 октомври включително починалите след усложнение са 10 души. Средната им възраст е 65 години.

Основно боледуват неваксинирани, категорична е д-р Радостина Калчева, директор на здравната инспекция в Ямбол. Тя изрази съжалението си за слабия интерес към имунизациите и сподели данни, че в региона със завършен цикъл на ваксинация са едва 16-17 процента от населението.

До момента са поставени 100 броя трети дози ваксина – основно на медицински персонал и възрастни хора с придружаващи заболявания.

Според директора на РЗИ – Ямбол още не се наблюдава отчетлив ръст на сезонния грип. Това се очаква да стане със захлаждане на времето през ноември. В аптечната мрежа вече са налични ваксини против традиционните форми на грип и всеки желаещ може да си ги закупи. Препоръката на специалистите е да има поне две седмици или месец  интервал между поставянето на грипна ваксина и такава срещу Ковид-19.

В Ямбол работят вече две специализирани Ковид-зони, в които пациенти със симптоми могат да се възползват от медицински преглед , изследвания и назначаване на медикаментозно лечение. Ковид-зоните са обособени в Медицински център „Бербатов” и в частната болница „Св. Йоан Рилски” в Ямбол.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Абсурдът на новото строителство

Абсурден случай от Асеновград – над 50 семейства в най-новия квартал на града нямат път до домовете си. Единствената пътека, по която доскоро минавали, попада в реституиран имот и собственикът е поставил ограда. Четири пъти жителите в квартала са изпращали писма до общината, че са откъснати от света с молба […]