Израел, САЩ и Египет договориха спиране на огъня в южната част на ивицата Газа

NetNews

Египет, Израел и Съединените щати се договориха за спиране на огъня в южната част на ивицата Газа от 06:00 ч. по Гринуич, като това съвпада по време с отварянето на пропускателния пункт „Рафах“, заявиха днес египетски източници в сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.

Според източниците спирането на огъня ще продължи няколко часа, но не е сигурно колко точно. Те уточняват, че трите страни са се споразумели пунктът „Рафах“ да бъде отворен до 14:00 ч. по Гринуич, като става дума за еднодневно отваряне.

Засега израелските въоръжени сили и американското посолство в Израел не са коментирали информацията за спирането на огъня в южната част на Ивицата Газа и за отварянето на пункта „Рафах“.

„Рафах“ се намира на границата на Египет с ивицата Газа и е единственият пропускателен пункт, който не се контролира от Израел, отбелязва Ройтерс.

Израел обяви днес, че евакуира жителите по протежение на границата си с Ливан, след като отцепи района след престрелки със сили от другата страна на границата, предаде Франс прес.

В съвместно изявление на израелското министерство на отбраната и на израелските въоръжени сили се съобщава за „прилагането на план за евакуация на жителите от Северен Израел, които живеят в район до два километра от границата с Ливан“, цитирана от БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мъж "превърза" очите на статуята на св. София

Мъж се е опитал да сложи превръзка на очите на статуята на света София в центъра на столицата, съобщават от БНР. Сигналът за инцидента е подаден около 07.00 часа тази сутрин. Заради случилото се на място има полицейско присъствие. От полицията уточниха, че се изясняват мотивите на мъжа. Източник fakti.bg.