Изследване показа неочаквани неща за витамин D

NetNews

Трябва ли да приемаме витамин D при пандемия? От една страна, многобройни проучвания показват, че ниските нива на витамин D в организма са свързани с повишен риск от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, както и с висок риск от тежки заболявания и смърт от COVID-19.

Въпреки това, публикувани през януари 2019 г., резултатите от най-голямото клинично проучване по темата, проведено досега, в което са участвали повече от 25 000 души, показват, че приемането на добавки с витамин D няма ефект върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято статия е публикувана в списание Nature Communications, може да обясни това противоречие.

Факт е, че стандартният кръвен тест за концентрация на витамин D показва нивото на неактивен предшественик (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да започне да работи, предшественикът трябва да се метаболизира в активната форма на витамин D.

За да разберат как чревните бактерии играят роля в тази трансформация, изследователите анализираха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест различни американски града.

Изследователите определят видовете бактерии, открити в червата на участниците, и нивата на предшественика и активната форма на витамин D в техния кръвен серум.

Оказва се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкова по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на активната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също така идентифицират 12 вида бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи нива на активен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии произвеждат бутират, маслена киселина, която е полезна за чревната лигавица.

Бутиратът се получава чрез ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и сложни въглехидрати.

„Противоречивите резултати от предишни проучвания изглежда се дължат на факта, че те са взели предвид само концентрацията на прекурсора, а не активната форма на витамин D в кръвта“, обясни водещият автор Дебора Кадо.

Тъй като участниците в проучването са живели в различни региони на Съединените щати, те са били изложени на различни нива на слънчева светлина, естествен източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в слънчев Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, отколкото други, и най-високите концентрации на предшественик на витамин D в кръвта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Славия спря черната си серия

Славия сложи край на черната си серия и записа победа в родното първенство. "Белите" на Александър Тарханов надвиха с 2:1 като гост Ботев (Враца) в отложен мач от 12-ия кръг. Радослав Кирилов и Димитър Рангелов бяха точни за гостите от София, докато за Ботев се разписа Керчев. Двубоят на калния […]