Икономист: Цените тепърва ще растат през март-април

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Данните на Националния статистически институт сочат, че малко преди края на годината инфлацията удари нов рекорд от 7,3%.

„Ръстът на цените го виждаме всички по всички сектори и навсякъде. Тази цифра е донякъде ориентировъчна, донякъде е за месец ноември. Тепърва цените растат декември, тепърва ще пораснат сега през януари. Очакваме последващ ръст на електроенергията. Очакваме последващ ръст на цените“, коментира икономистът д-р Пламен Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Инфлацията със сигурност ще прехвърли двуцифрено измерение и то съвсем скоро. Но не това трябва да е фокусът. Цените не се променят от процента инфлация. Цените се променят заради условията на пазара, условията на политическа нестабилност и пандемия. Има много неща, които вдигат цените, а не процентът инфлация“, заяви Иванов.

„Темповете на растеж са високи и отражението на покупателната способност е много тежко. 2022 г. трябва да бъде под мотото „Давайте вече да поработим“. 2021 година ни мина в приказки. Сега вече трябва да бъде година на работа. Новата власт няма да има комфорта на първите 100 дни и на положителното от спечелените избори, защото веднага дойде промяната на цената, проблемът с неприетия бюджет и веднага започнаха атаки от всякакви източници. Регулаторите трябва да започнат да функционират. Тогава лека-полека ще ограничим инфлацията“, изтъкна Иванов. 

Икономистът предполага, че в края на лятото и през есента ще има нормализиране на инфлацията.

„Мораториумът е правилен и още по-правилното е, че е за срок. Те имат определен срок, в който да преосмислят методологията и след това вече да формират цена. В никакъв случай не означава, че цената ще бъде по-малка или цената, която е в момента може да е вярна, но нека този, който ще носи отговорност, той да я постави“, подчерта Пламен Иванов. 

Той подчерта, че увеличенията на цените предстоят още през март-април.

„Това, че нямаме бюджет в началото на 2022 г. не е фактор. Екипът на финансовото министерство не е нов, така че е формално кога точно ще бъде приет и за какво точно ще бъдат разпределени средствата. Това не е фактор, който да промени нещо драстично. Това, че в момента чисто формално няма приет бюджет, се използва само за политическо говорене“, смята Иванов.  

„Основните предизвикателства са оптимизация на разходите, намаляване на бюрокрацията и реформа в разпределението на целевите ресурси. Притеснява ме, че на колкото и да се осигурявате цял живот, в един момент ще получавате едно и също като пенсия след години. Това не отговаря на модела. Явно е, че моделът трябва да се обнови. Притеснението, че няма да има пари за пенсии не е реално“, обясни икономистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Opel Insignia също става „джип“

Opel Insignia e един от сравнително новите модели на марката след като първото поколение се появи през 2008 година, а второто пристигна на пазара през 2017 година. Очаква се третото поколение да бъде представено през 2024 година, но с доста по-различна идея от настоящите модели. Според информация на AutoExpress, стилната […]