Илия Лингорски: Бордът ни научи на финансова дисциплина, ще се възстановим бързо

NetNews

През ноември официалната статистика показва, че бизнес климатът у нас се влошава, съобщи Българската национална телевизия. Според данните на НСИ – по този показател сме на минус 4,1 пункта спрямо октомври. Бизнес средата в промишлеността се запазва ниска, макар и без особени отклонения, за разлика от строителството, където спадът е с почти 10% – заради лошите очаквания на инвеститорите. Същият спад от почти 10% бележи и бизнес средата в търговията на дребно.

Очевидно сме в рецесия, затова съвсем резонно всяка фирма или физическо лице, което може да отложи своя кредит се възползва, за да печели време. Неслучайно мораториумът върху кредитите е сред най-популярните мерки като отложените до момента погасявания са в размер на близо 9 милиарда лева, около 15 на сто от всички кредити. Данните показват, че 90 000 фирми и домакинства са одобрени.

Какво предстои в банковия сектор – темата в "Бизнес.БГ" коментира Илия Лингорски, главен икономически анализатор на Българската банка за развитие (ББР).

Различното в тази криза е, че тя е напълно външна за финансовия сектор навсякъде по света и в същото време, тя е синхронна, обясни Лингорски.

Когато кризата започна през март, българската банкова система беше в изключително добра форма и дори в момента основният капиталов буфер е над 20%, категоричен е икономистът.

Регулаторната политика е насочена натам, че капацитетът за кредити към бизнеса да се запазва и достъпа до финанси да е непрекъснат, обясни той.

Мораториумът върху кредитите беше неизбежен в тази ситуация, смята Лингорски. Първо, той дава възможност на банките силно да прецизират рисковете и от друга страна, това е спокойствие за бизнеса да планира малко по-дългосрочно, за да може да се намалят вече техните рискове и да планират излизането си от този кризисен период.

Нашата банкова и финансова система е научена да оперира много дисциплинирано в условия на валутен фонд от много години. Така че, бързо възстановяване на европейските пазари, означава и бързо възстановяване и за нас, допълни икономистът.

Това че, финансовата ни система има достатъчно буфери, ми дава основания да смятам, че ще има бързо възстановяване, каза още Лингорски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Украинската Ким Кардашиян показа среден пръст на всички хейтъри (СНИМКА)

Украинската красавица Алена Омович показа, че е доста дръзка и не се притеснява от хорското мнение. Известната като украинската Ким Кардашиян се прочу с хвалбите си, че световни спортисти не спират да я притесняват в социалните мрежи с неприлични предложения. Мнозина критикуват Алена за това, че се е подлагала на […]