Имотите са убежище за инвеститорите, дори и във военно време

NetNews

Чуждестранните инвеститори очакват развитие на гръцкия пазар на недвижими имоти, като не са загубили интерес към него. Събитията в геополитическата сфера очевидно ще повлияят на ситуацията, но все още не се знае какво ще бъде това въздействие.

Според ръководителя на Bain Capital Credit, Йоргос Елекидис, пандемията не е попречила на растежа на гръцкия имотен пазар. „Сега въпросът е как тази геополитическа криза ще се отрази на недвижимите имоти, които са най-големият проблем в момента“, каза той.

Йоргос Кормас, главен изпълнителен директор на Piraeus Real Estate, от своя страна отбеляза, че „инфлацията води до увеличаване на разходите за строителство, но недвижимите имоти също са убежище за инвеститорите, дори и във военно време“. Потребителското търсене ще намалее, тъй като разполагаемият доход на хората намалява. Украинската криза ще доведе до известно намаляване на цените, а в някои случаи ще предотврати образуването на „балон“.

„Изправени сме пред изчакване от страна на инвеститорите поради специална военна операция, но интересът към покупката остава жив. Мисля, че след като бъде постигнато примирие, всичко ще се промени“, каза Йоргос Манкавинатос, главен изпълнителен директор на Q Real Estate Services. Гръцките имоти продължават да носят значителни печалби на чуждестранните инвеститори и през следващите няколко години предлагането на местния пазар ще се увеличи значително.

Банките ще играят ключова роля в бъдещето на пазара на недвижими имоти. През 2021 г. издадените нови жилищни заеми възлизат на 900 млн. EUR, в сравнение с 3 млрд. EUR през 2008 г., когато пазарът достигна своя пик.

„Определено сме на път на растеж, който не е бил засегнат от коронавируса и не вярваме, че ще бъде засегнат от енергийната криза“, каза Янис Ганос, директор по управление на имоти и инвестиции в Alpha Bank. Той посочва, че банките вече са достатъчно стабилни, за да отпускат нови заеми.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Сдружение "Зограф" с критика към министъра на културата

Екипът на Атанас Атанасов още не може да формулира какви са стратегическите цели на Министерството на културата за 2022 година, изтъкват от „Зограф“ Вместо да продължава да се изживява за инфлуенсър и да снима видео-селфита със съмнителни художествени качества, 32-годишният министър на културата Атанас Атанасов е редно още в близките […]