Екзотичен проект за новата визия на Централна баня

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„Интересът ми към проекта за реконструкция на Централната минерална баня идва от запазването на материалното и нематериалното наследство“, това каза в „Хоризонт до обед“ Мая Шопова – архитектка в Канада – с български произход, която участва в един от екипите класирани от Софпроект с концепция за реконструкция на Централната минерална баня в София – за концепцията, която беше класирана с най-много точки от журито на конкурса.

„Музеят на София остава по този проект и смятаме, че той ще даде контекст към термалните води, като това ще стане в нашия проект чрез една нова част – заключена между двата вътрешни двора.

Коминът при нас заема особено място – той ще е символ, да покаже, че там нещо се случва – в задния двор и на термите". Това посочи още Шопова. „Това, което ни отличава от останалите проекти, е че в основата на нашата концепция е интерпретацията на материалното и нематериалното културно наследство“, коментира проекта в „Хоризонт до обед“ архитект Слава Савова: „Тоест сградата като паметник на културата, и другото – банята като начин за лечение, за къпане, от което обаче е останало само водоналиването.“

Този проект предвижда и басейн на покрива и воден бар. "Това привлече голям интерес, но басейнът ще е невидим за отвън за хората. Ще се изгради една нова структура, но на мястото на съществуваща постройка", поясни Савова.

„Софтплан настояваха още в началото екипите да са мултидисциплинарни, защото е важна връзката между история и настояще“, посочи в „Хоризонт до обед“ културологът Иво Страхилов: „Ние използваме термина "терми", а не баня. Обръщаме особено внимание на османското наследство, което често е доста пренебрегвано. Обръщаме поглед към цялото културно и историческо наследство около този обект.

Според този проект достъпът до минералната вода остава. Чешмите отвън остават безплатни. "Не би следвало да има недостиг на водата", каза още Савова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Това са най-опасните породи кучета (ВИДЕО)

Поведението на всяко едно куче, без значение от породата му, зависи от възпитанието, което му дава неговият собственик. При някои кучета от голямо значение е и техният темперамент и характер. Ето защо някои породи са по-опасни, заради техния размер или силата на челюстите, защото ако се разгневят могат да причинят […]