Незаконно продадоха гимназия

NetNews

Завещан имот на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград е продаден от общината без знанието и съгласието на училището. Ръководството на гимназията води 20-годишна неуморна битка, за да си върне дарения имот, но към момента резултат няма. Славка Проевска и съпругът ѝ са възпитаници на бившата солунска гимназия. Още приживе те завещават наследството си на днешната Национална хуманитарна гимназия. Правят уточнението разпоредител да бъде Учителският съвет. Завещанието е написано през 1972 година, а за него от учебното заведение разбират 29 години по-късно. "Оттогава госпожа Марковска (бившата директорка) води битка, за да влезем във владения на имотите, които има госпожа Проевска", заяви Марин Митов – директор на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, цитирана от БНТ.

В периода, в който е написано завещанието, то не е имало юридическа стойност и с наследството се разпореждала държавата. След демократичните промени стопанин на имотите става Община Благоевград, която през 2011 година дава разрешение имотът да бъде продаден, а инвеститорът да построи многофункционална зала в двора на училището. "2014 година, когато кметът вече е друг, новият кмет предлага на Общинския съвет да продаде имота и точно това се случва и имотът е продаден. 2015 г. аз това случайно го научавам, ние дори не сме информирани", казва Митов.

Директорът разбира, че имотът е продаден за 400 000 лева, а толкова са необходими за построяване на зала за училището. След консултация с юристи Марин Митов сезира прокуратурата и сега се надява сагата да приключи в полза на училището. "Неприятното е, че всеки нов Общински съвет и нов кмет, които идват, отменят решенията на предния и си правят техни неща. Защото като няма приемственост, не се случват нещата", уточнява Митов.

Оказва се, че хуманитарната гимназия е общинско училище без самостоятелен правен статут и с цялата негова собственост се разпореждат кметът и Общинският съвет. "Имотът и двуетажната сграда, за които става въпрос, не са описани изрично в завещанието, също така от завещанието не става ясно какви имоти е притежавала, като към него няма опис на същите", казва Румяна Чорбаджийска – главен експерт в дирекция "Общинска собственост" към Община Благоевград.

С решение на сегашното общинско ръководство от 28 април 2021 година са започнали процедури за разглеждане на оферти. Търсят се и изпълнители за изграждането на многофункционална зала за благоевградската хуманитарна гимназия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жега във Великобритания, експерти притеснени заради COVID-19

Във Великобритания днес се очаква да бъде най-топлият ден за годината досега – с температури от порядъка на 25 градуса. Очаква се много британци да се стекат по плажове, паркове и заведения, тъй като денят е почивен. Това обаче, тревожи учените, които смятат, че е твърде рано за големи неконтролируеми […]