Нов фокус при санирането

NetNews

Фокусът в новите проектите за саниране на сградите ще е върху тяхната устойчивост. Това каза арх. Георги Коларов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на форума „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021 г.“. Арх. Коларов поднесе приветствие от името на министър Виолета Комитова към участниците, които имат възможност да дискутират по една от най-важните теми в европейската политика – темата за възстановяване на Европейския съюз след пандемията и прехода към зелена икономика.

Пътят към реализацията на тази задача минава през изпълнението различни екологични и икономически обосновани решения с широко използване на цифровите технологии. Но един от най-важните елементи в цялостната политика по декарбонизация и постигане на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд. На сградите в ЕС се падат 40% от употребата на енергия и 36% от въглеродните емисии. До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60% и изразходването на енергия с 36%, затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийна ефективност.

Арх. Коларов представи основните принципи в изготвената от МРРБ документация.

Ще бъде разработена Методология за жилищните и нежилищни сгради. „Оставяме енергийната ефективност на първо място като ръководен, хоризонтален принцип за постигане на устойчивост. Наред с това продължаваме прилагането на екологичните, икономическите и социалните критерии в обхват, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно обновяване“, посочи арх. Коларов.

Въвеждат се „зелени обществени поръчки“ за нежилищните сгради и се препоръчват такива за жилищните като базисен инструмент за постигане на устойчиви практики. С помощта на оценка на жизнения цикъл на сградите ще се постигане икономическа и екологична целесъобразност на проектите. В тях ще бъде заложено ефикасното използване на ресурси на принципите на кръговата икономика. Декарбонизацията и климатичната неутралност ще се постигне с намаляване на разходите за първична енергия с мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници.

Ще се разработят базови модели за саниране на различните типове сгради. Ще се спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда.

Предвидени са и реформи, които ще облекчат изпълнението на проектите. А именно създаването на звена на принципа обслужване на едно гише, информационна система за дигитализиране на данните по администриране и контролиране на процеса, допълнителни мерки за достоверно и прецизно определяне енергийните характеристики на сградите, анализ на жизнения цикъл и други. Предвиждат се изпълнението на иновативни решения и пилотни проекти, които показват ползите от санирането.

Според арх. Коларов обществото ще се убеди, че не става дума за лепене на стиропор, а за устойчив строителен процес, който цели не само постигане на общоевропейски цели, а и подобряване на условията на живот на гражданите.

Голямо значение ще има подобряването на административния капацитет на държавните и общински служители, които работят в тази сфера, както и на всички участници в инвестиционния процес Ще се предприемат действия за обучение и квалификация, което ще създаде нови работни места.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

BMW показа X7 направено за кучета

BMW си партнира с компанията Poldo Dog Couture, за да покаже специално направено X7, адаптирано за максимален комфорт за кучета. Интериорът е преработен по специален начин от италианската компания за кучешки аксесоари и пасва идеално на хората, които обичат да пътуват със своите домашни любимци. Промените са съсредоточени в интериора, […]