„Имунитетите и делата на трупчета“. Радев се усъмни, че партиите търсят свой човек за стола на главния прокурор

NetNews

Президентът Румен Радев обвини партиите в интереси с избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ главен прокурор. Според държавния глава на мястото на Иван Гешев Сарафов трябва да покаже „дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат“ или ще търси справедливост.

„Това, което се случва в момента, някак си навява на съмненията, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор“, каза Радев пред журналисти на международен форум за преход в София.

Премиерът Николай Денков, който представлява една от коалициите в кабинета – ПП-ДБ, отхвърли тези обвинения.

Иван Гешев беше окончателно освободен от поста главен прокурор миналата седмица с указ на президента, който днес беше публикуван в Държавен вестник. Това стана, след като мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС)гласува, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите, които настояваха за оставката му, „политически боклук“.

Веднага след това с гласовете на прокурорската колегия за временно изпълняващ главен прокурор беше избран заместникът му Борислав Сарафов. Правосъдният министър Атанас Славов и Съюзът на съдиите обаче обявиха избора му за нелегитимен, а от ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов с думите, че подмяната на Гешев с него е „фарс“.

Въпреки че след като оставката на Гешев беше поискана Сарафов се обърна срещу него, двамата управляваха прокуратурата в периода, за който тя е критикувана, че умишлено е бездействала по ключови дела срещу водещи политици и бизнесмени и ги е държала „на трупчета“.

„Що се отнася до г-н Сарафов, трябва да съдим за него по отношението му към имунитетите и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта“, каза още Радев, имайки предвид имунитетите на няколко депутати, които бяха поискани от прокуратурата, сред тях тези на лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков.

„Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта“, добави президентът.

Според него обаче събитията са „урок за цената на достойнството и принципите в политиката“, защото виждаме какво е „когато загърбиш своите принципи, за да вземеш властта, прегръщайки се с най-големите си противници“.

Президентът отбеляза, че обществото трябва изключително внимателно да следи и да упражнява „всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността „главен прокурор“. Защото, по думите му, назначението на Сарафов не преминава през детайлна процедура, през задълбочени обсъждания за професионални и морални качества, нито през указ на президента.

„В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната политическа конюнктура да остане за неопределено дълго време на този пост“, каза още президентът.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд за новоприетия механизъм за разследване на главния прокурор, преди да издаде указа за освобождаването на Гешев от поста. Според Радев „във време на политически катаклизми трябва да се придържаме стриктно към Конституцията и законите“ и той е направил това.

„Вие колко предлагате да чакаме – месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок“, отбеляза той.

И допълни, че има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС и то е много ясно – изтеклият мандат не ограничава правомощията.

По повод намеренията на Гешев да подаде оставка като прокурор и да продължи да работи с „политически средства“ държавният глава каза, че всеки свободен български гражданин има право да се занимава с политика, но е важно е с какъв капитал влизаш в нея. Той отбеляза, че 3 години Гешев е държал дела на трупчета и сега се е опитал за три седмици да събере нужните доказателства.

Във връзка с предвижданите промени в Конституцията, президентът каза, че е „странно как едно Народно събрание, раздирано от противоречия“ и с „ниска легитимност“, ще прави това и затова „трябва наистина да сме много, много внимателни“.

„Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл“, добави Радев.

Той изрази надежда да не се използва Конституцията като „параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система“.

По-късно премиерът Николай Денков отговори задочно на Румен Радев пред медии на форум на общините в Пампорово.

„Не знам откъде вади тези заключения. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт трябва да излиза извън правомощията си“, каза той.

По думите му „задължение на третата власт е да осигури доверие в това, което прави“, имайки предвид съдебната власт. Според него събитията от последните месеци са изсветлили много процеси, които допълнително са нарушили това доверие.

„Нека членовете на ВСС да се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието или продължават от същото, което не би помогнало“, добави Денков.

Той отбеляза, че ВСС трябва да избере най-качествените хора по отношение и на експертиза, и на морални качества, но всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят тяхното становище по темата.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Резултатите днес: Черно море е чисто, няма повод за притеснение

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не […]