Имунолог разкри страничните ефекти и точното действие на ваксините срещу COVID-19

NetNews

Най-важното е, че ваксините имат за цел да създадат имунен отговор и да ни защитят от вируса. Това заяви пред БНТ доц. д-р Цветелина Великова, имунолог.

"Страничните ефекти се срещат при около 3-4% от имунизираните и преминават след 1-2 дни. Симптомите най-често са обща отпадналост, умора или главоболие. Не са регистрирани тежки реакции при клиничните проучвания", каза доц. Великова.

РНК ваксините са с щипчест протеин, с информация, която влиза в клетките и се превръща в белтък, а РНК-то се разгражда, разкри имунологът.

"Ваксината не се свързва по никакъв начин с цитокиновата буря", категорична бе доц. д-р Великова.

"Ваксината не се прилага при бременни, кърмещи и деца", допълни по темата за имунизацията имунологът.

"Възможно е да трябва да се преваксинираме всяка година", разкри доц. д-р Цветелина Великова.

Доцентът припомни, че ако сме заразени или боледуваме от коронавирус имуностимулантите са силно непрепоръчителни. Витамини можем да приемаме, но според предписанията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тежка катастрофа край Варна отне живота на трима младежи

Снощи, около 20:00 часа, на пътя Варна – Бургас, близо до разклона за село Равна гора е възникнала тежка катастрофа между лек автомобил и камион. Според първоначалната информация, споделена от МВР, лек автомобил Mazda е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е сблъскал челно с товарен автомобил Volvo. […]