Инвеститор на реституиран имот отказа да намали параметрите на застрояване

NetNews

Лют спор, съпроводен с обвинения за извличане на политически дивиденти, се разигра на срещата между община Пловдив, инвеститорите на реституирания имот на ул. „Асен Христофоров“ и живеещите в съседните блокове. По същество разговорите минаха в три насоки – дали документацията на бъдещия строеж е законна, дали е целесъобразна и дали инвеститорите биха намалили параметрите на строителството, което смятат да разгърнат. Главният архитект на общината Димитър Ахрянов обясни, че промяната на ПУП-а на имота се е случила през 2008 година. До този момент , според старото градоустройство, теренът е бил отреден за детска градина и плувен басейн. След това обаче е реституиран, уточнява Trafficnews.bg.

Тогава са били направени всичките стъпки по процедурата за промяната на предназначението на терена, като са били дадени и обявления на живеещите в зоната. Тогава е имало оспорване на обявлението на ПУП-а от живеещите в един от блоковете. То е влязло в ЕСУТ като жалба, която е била отхвърлена, но след това те не са обжалвали решението в Административен съд. Инвеститорите през 2019 година внасят искане за нов ПУП- , който обаче е само за промяна на параметрите на строителството. По закон такъв тип ПУП-ове не се обявяват, тъй като не касаят смяна на предназначението на имота. На база на новия ПУП е издадено строително разрешение.

Протестиращите отправиха и критики към община Пловдив, че допуска подобен тип застрояване, като заявиха, че главният архитект е можел да откаже строително разрешение като нецелесъобразно. Те поискаха и значително намаляване на строителните параметри.

От страна на инвеститорите Пламен Брънков заяви, че това вече веднъж е сторено. Според първоначалните параметри на имота през 2008 година, те са можели да вдигнат 45 – метрова сграда, което позволявало 16 етажа плюс един и около 250 апартамента. Като застрояването е било над 55%. Сградите в новия им вид ще бъдат 10 – етажни, като интензитетът на строителството пада на 45% , а озеленяването също се вдига. Комплексът няма да бъде от затворен тип, именно за да не спира въздушните маси и да има по-голямо отстояние между самите сгради. Той дори заяви, че собствениците на имота са се лишили от 40 апартамента, въпреки, че е в техен интерес да има повече РЗП. Общата застроена площ ще бъде 17 000 квадратни метра, а паркирането ще бъде осигурено на 110%.

По време на разговорите обаче се размениха доста остри реплики, като според Брънков се правят опити за изкарване на политически дивиденти. Той каза, че уважава каузите на „Спаси Пловдив“, но тук нямало място за правене на политика. Асен Костов му отвърна , че те са гражданско сдружение и са против застрояването на града. Упреци имаше към кмета на „Южен“ към Костадин Язов и община Пловдив за инфраструктурата в квартала, както и че всичко това, което се случва в момента може да е незаконно.

Протестиращите казаха, че когато получат пълната документация за строежа, ще изготвят жалба и ще я входират в съда. Инвеститорът също заяви, че това е единственият път да се определи кое е е законно и кое не. Костадин Язов и Димитър Ахрянов бяха категорични, че всяка една стъпка, която е направена по този проект, е напълно законна и те нямат друга алтернатива , освен да спазват нормативната уредба.

След срещата Димитър Ахрянов заедно с протестиращите седнаха , за да им бъде представен проектът и да се обясни всичко по него.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Десетки хиляди излязоха на митинг с искане за оставка на арменския премиер

Десетки хиляди протестиращи блокираха улици и демонстрираха около сгради на държавни учреждения в арменската столица с искане премиерът Никол Пашинян да подаде оставка заради призивите си за сключване на официално мирно споразумение със съседен Азербайджан, предаде Асошиейтед прес. Демонстрантите използваха бетоновози и камиони, за да затворят улици и мостове, водещи […]