Институтът „Роберт Кох“: „Спутник V“ е добра ваксина срещу COVID-19!

NetNews

Руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V" е "добра ваксина" и вероятно ще получи одобрение в Европейския съюз в даден момент, заяви Томас Мартенс, ръководител на Постоянния комитет по ваксинация (STIKO) към германския институт "Роберт Кох".

В интервю за немския регионален ежедневник Rheinische Post, Томас Мартенс посочи, че "руските изследователи са много опитни с ваксинациите. Ваксината "Спутник V" е умно измислена".

Той също така намекна, че одобрението на първата руска ваксина срещу COVID-19 може да помогне за решаване на проблема с недостига на ваксини в Европейски съюз.

Все още остава отворен въпроса кога точно руската ваксина ще бъде одобрена в Европейския съюз.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви миналата седмица, че ще започне текущ преглед на ваксината "Спутник V". С тази процедура може да бъде ускорен процеса по евентуалното ѝ одобрение.

Според EMA този процедура ще продължи, докато има достатъчно доказателства за заявлението за одобрение за използването на руската ваксина в ЕС.

Някои европейски държави обаче вече не поискаха да чакат толкова дълго. В Унгария, Словакия и Чехия ваксината "Спутник V" вече е одобрена или текат национални процедури за нейното одобрение.

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата обаче официално препоръча на европейските страни да не прилагат "Спутник V", сравнявайки подобен ход с "руска рулетка".

Според разработчиците на руската ваксина тя вече е одобрен в 46 държави по света. Учените посочиха, че руската ваксина е била почти 92% ефективна срещу COVID-19 въз основа на рецензирани резултати от проучвания в късен етап, публикувани през миналия месец в медицинското издание The Lancet.

Подобно на ваксината на "АстраЗенека" (AstraZeneca), "Спутник V" е векторна ваксина, базирана на аденовирус.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съпругът на Кобилкина я изненада с романтична разходка в… гробище

По принцип за 8 март повечето дами са свикнали да получават от половинките си редовните тривиални подаръци, включващи букет от червени рози или кутия с шоколадови бонбони. Не така обаче стоят нещата с Наталия Кобилкина, чийто съпруг реши да я изненада с изключително необичайно преживяване по случай Международния ден на […]