Интересна новина за Германия и Русия

NetNews

Надеждите на Германия за ефективност на санкциите, наложени на Русия заради ситуацията в Украйна, бяха попарени. Показателите за външната търговия на Германия с Руската федерация продължават да растат, въпреки ембаргото на ЕС върху въглища, злато, стомана и водка.

Германското издание Die Welt, позовавайки се на статия във вестник Süddeutsche Zeitung, отбелязва, че целта на западните санкции срещу Русия е била „не да поставят на колене руския президент Владимир Путин, а да изпратят сигнал“. Според Die Welt обаче Русия едва ли ще се вслуша в „такъв сигнал“. В същото време вестникът припомня, че „ЕС ограничи или обяви ограничения върху вноса на много стоки от Русия: от въглища, стомана, дървен материал и цимент до риба, спиртни напитки и злато. Но всичко това очевидно се компенсира, поне в случая с Германия, с процъфтяващ руски газов бизнес“, посочва вестникът.

Намаляването на доставките на газ от Русия, както се казва в статията, е повече от компенсирано от нарастващите цени на газа. Така само през юни германските потребители са прехвърлили 3,5 млрд. EUR на руски доставчици. Въпреки ситуацията в Украйна и санкциите, това съответства на увеличение от почти 5% спрямо месец май. Спрямо месец май 2021 г. ръстът е дори 39%.

За първото полугодие приходите на Русия от търговия с Германия възлизат на 22,6 млрд. EUR. Това е поне с 52% повече от 2021 г., подчертава Die Welt. „Чисто математически голяма част от руския военен бюджет може да бъде покрита от трансфери от Германия“, се отбелязва в статията.

В заключение се посочва, че ръстът на доходите се дължи основно на ценови ефекти. Така вносът от Русия във физическо изражение е намалял с около 30%, но целта на Германия не е постигната. Русия, както пише Die Welt, „може да остави още повече газ в недрата и да го спести за бъдещо производство, така че още повече милиарди да се излеят от Германия към Русия“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация

Кипър за първи път отчита двуцифрена инфлация – през юли тя достигна 10,9% спрямо юли миналата година, съобщи Статистическата служба в четвъртък. Това е най-високата ѝ стойност от 41 години – от август 1981 г., предаде БНР. Поскъпването на живота в Кипър се дължи главно на увеличенията на електроенергията, чиято […]