Инфлацията във Франция неочаквано се понижава

NetNews

Инфлацията във Франция неочаквано се понижава през декември, показват предварителните данни на френския Национален статистически институт (Insee), предаде Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) нараства с 5,9 на сто на годишна основа през миналия месец при 6,2 на сто през ноември, според предварителна оценка, направена в края на декември.

Понижаването на инфлацията идва на фона на намаляване на цените на енергията, информира френският статистически институт.

На месечна основа потребителските цени намаляват с 0,1 на сто през декември след повишение с 0,3 на сто през ноември.

Цените на енергията се понижават поради намаляването на стойността на петролните продукти, показват предварителните данни.

Хранителните продукти поскъпват на годишна база със същия темп, както и през предходния месец. Нарастването на цените на промишлените стоки се забавя, а тези на услугите, най-вече на транспортните, се ускорява.

Годишната инфлация на потребителските цени във Франция, хармонизирана с Европейския съюз, достига до 6,7 на сто през декември при 7,1 на сто през ноември, предаде БТА.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лекар: Бонбоните с алкохол могат да бъдат опасни

Бонбоните с алкохол могат да доведат не само до лека интоксикация, но и до хипергликемия – повишаване на кръвната захар, както и до излишък от „празни“ калории – пряк път към увеличаване на теглото, твърдят лекари. Според Валентин Скрябин, ръководител на клиничния филиал на Московския научно-практически център по наркология към […]