ИПИ: Парите за здраве нарастват с 1 млрд. лв. за година

NetNews

Парите за здраве нарастват с един млрд. лева само за една година, изчисляват експерти от Института за пазарна икономика, съобщи БНР.

Общите разходи на Здравната каса за тази година достигат малко над 7 милиарда лева, или с 15% повече от разходите за 2022-ра. За да е по-ясно какво означава това, експертите сравняват увеличението с 1 милиард лева само за една година, като го приравняват с целия бюджет на съдебната власт и с годишните разходи на държавните висши училища.

В същото време основният разговор е за недофинансирането на системата. Една от причините е диспропорцията в заплащането на медицинския персонал, казва Петя Георгиева – автор на анализа:

„Лобито на лекарите е доста силно и то дърпа чергата към себе си до голяма степен. Съответно заплащането им е непропорционално по-високо в сравнение с това на останалите медицински специалисти. Разбира се, лекарите са много високо квалифицирани специалисти. Те наистина трябва да взимат високи заплати. Въпросът е обаче е, че ако продължава това издърпване на структурата към тях, наистина няма да има кой да извършва дейност, която не е типична за лекарския екип“.

Проблемът е не толкова в Бюджета, колкото организационен, и всеки директор на здравно заведение може да го разреши, посочи още Георгиева:

„Това във всеки един момент може да бъде променено, във всеки един момент могат да бъдат променени правилата за работна заплата във всяка болница, така, че и сестрите, и по-ниско квалифицираните медицински специалисти да получават адекватно възнаграждение“.

Междувременно според анализа, расте процента на частните доплащания за прегледи, изследвания и лекарства, а качеството на услугата остава същото.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Войната по пътищата: Двама загинаха край Пазарджик, шестима ранени при Враца

Войната по пътищата взе нови жертви и ранени през последното денонощие. Регистрирани са няколко тежки пътни инцидента. Двама души загинаха при катастрофа на пътя Костенец-Белово. Сблъскали са се кола и мотор. От кадри, разпространени в социалните мрежи се вижда, че ударът е бил толкова силен, че мотоциклетът е изхвърчал и […]